Zwanger na 41 weken

Ben je op de uitgerekende datum nog niet bevallen, dan kan dit zorgen voor een onrustig en ongeduldig gevoel. Toch bevalt de helft van alle vrouwen een week na de uitgerekende datum: jij bent dus zeker geen uitzondering. In veel gevallen is een verlate bevalling niet schadelijk voor jou of je kindje.

Bevalling opwekken

Er zijn enkele manieren waarmee wij de bevalling iets kunnen bespoedigen. Zo kunnen we vanaf 40 weken strippen. Dit is een inwendig onderzoek waarbij wordt gevoeld of de baarmoedermond al iets geopend is. Is deze open, dan gaat de verloskundige met haar vingers langs het hoofdje van jouw kindje. Hierbij komen hormonen vrij die de bevalling in gang kunnen zetten. Er zijn geen risico’s verbonden aan strippen en gemiddeld beval je door strippen één dag eerder dan anders. De kans dat je bevalt door het strippen is ongeveer 1 op 4. Ben je 41 weken en zes dagen zwanger, dan kunnen we jouw vliezen kunstmatig breken. Dit is een wetenschappelijk bewezen methode om de bevalling spontaan te laten starten. Er zijn echter wel wat voorwaarden aan verbonden: deze kan de verloskundige met je bespreken.

Langer dan 42 weken zwanger

Ben je 41 dagen en drie dagen of vijf dagen zwanger, dan bieden we je een consult aan bij de gynaecoloog. Deze bekijkt of de conditie van het kindje goed genoeg is. Zodra je langer dan 42 weken zwanger bent (ook wel serotiniteit genoemd), dan kom je geheel onder controle van de gynaecoloog. De placenta kan dan minder goed functioneren en de hoeveelheid vruchtwater kan afnemen. De kans dat je kindje in het vruchtwater poept neemt bovendien toe. Wanneer je langer dan 42 weken zwanger bent, is het goed om de bewegingen van je kindje in de gaten te houden. In de laatste weken gaat je kindje sowieso minder bewegen doordat hij of zij groter wordt en minder ruimte heeft. Voel je opeens veel minder beweging dan dat je gewend was, neem dan direct contact op met de verloskundigen van Centrum voor Verloskunde ROOS.

Hier kunnen jullie ons vinden


Boerhaavelaan 25
4708 AE Roosendaal
T. (0165) 55 56 76
F. (0165) 39 67 63
M. info@verloskundigenroosendaal.nl