Blogs

De voor- en nadelen van een badbevalling

Ben je zwanger en overweeg je een badbevalling? Deze vorm van natuurlijk bevallen, waarbij je in een warm bad bevalt, wordt steeds populairder. Onze praktijk is al jaren een voorloper op gebied van badbevallingen. Vraag er dus zeker naar. 

Wat houdt het precies in en wat zijn de voor- en nadelen? In dit blogbericht bespreken we de positieve aspecten, zoals verlichting van pijn en een rustgevende setting, maar belichten we ook de mogelijke nadelen, waaronder beperkingen bij eventuele complicaties.  

Voordelen van een badbevalling 

Een badbevalling biedt tal van voordelen die zowel de lichamelijke als emotionele ervaring van de geboorte kunnen verbeteren. De natuurlijke eigenschappen van water spelen hierbij een cruciale rol.  

1. Natuurlijke pijnverlichting 

Warm water ontspant de spieren, verlicht de pijn en vermindert de intensiteit van de weeën, waardoor het een natuurlijk alternatief biedt voor medicinale pijnbestrijding.  

2. Ontspannen sfeer

Het bad zorgt voor een serene sfeer, biedt privacy en comfort, wat stress en angst tijdens de bevalling kan verminderen.  

3. Minder kans op scheurer

 In water neemt de huidelasticiteit toe, wat de kans op inscheuringen of de noodzaak van een episiotomie (knip) verkleint.   

4. Zachte overgang voor de baby 

De geboorte in water stimuleert de baarmoederomgeving, wat resulteert in een zachte en minder stressvolle overgang naar de buitenwereld voor de baby. 

Nadelen van een badbevalling 

Ondanks de vele voordelen zijn er ook nadelen en beperkingen van een badbevalling die je in overweging moet nemen.  

1. Niet geschikt voor elke situatie 

Bij complicaties zoals een hoge bloeddruk, infecties of een stuitligging is een badbevalling  soms niet aan te raden.  

2. Beperkte opties voor medicinale pijnbestrijding 

Bij een epidurale verdoving is het moeilijk in bad te verblijven. 

3. Monitoring van de baby 

Het consistent monitoren van de hartslag van de baby kan lastiger zijn in het water. Is er een indicatie voor constante monitoring, dan zal dit met je besproken worden. 

4. Bloedverlies. 

Na een bevalling in het water is het soms onduidelijk hoeveel bloedverlies je hebt, reden waarom je dan uit het water gehaald wordt door de verloskundige. 
 

Door deze voor- en nadelen te overwegen en te bespreken met je verloskundige, kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw situatie en voorkeuren. Elk zwangerschaps- en bevallingsproces is uniek, en wat voor de één werkt, is niet per se de beste keuze voor de ander. Bij Centrum voor Verloskunde ROOS ondersteunen we je graag bij elke stap. Bezoek onze website of neem contact met ons op voor meer informatie en ondersteuning.