Eerste echo

03

Voor het eerst een kloppend hartje zien

Bij Centrum voor Verloskunde ROOS werken verloskundigen die speciaal zijn opgeleid om echo’s te maken. Daarom kunnen jouw echo’s gewoon in onze eigen praktijk plaatsvinden en hoef je er niet voor naar een andere locatie. Handig!

Jouw eerste echo

Een echo kan op twee manieren worden gemaakt: via de buikwand (uitwendig) en via de vagina (inwendig). Wanneer je net zwanger bent en je hebt aangemeld bij Centrum voor Verloskunde ROOS krijg je, wanneer je ongeveer acht weken zwanger bent, een echo om vast te kunnen stellen of het hartje klopt, hoe lang je ongeveer zwanger bent en ook niet onbelangrijk: of je één of meer kindjes verwacht.

Echo maken

Bij de uitwendige echo aan het begin van je zwangerschap is het beter dat je een volle blaas hebt, zodat de baarmoeder omhoog geduwd wordt en het beeld duidelijker is. Zorg dat je een volle blaas hebt als je voor een echo komt (drink één uur voor de echo drie glazen water). Voor een vaginale echo zullen we altijd vragen eerst naar het toilet te gaan, omdat een volle blaas hierbij juist een belemmering is. Heb je om een bepaalde reden moeite met een vaginaal echo-onderzoek, geef dit van tevoren aan. Overigens begeleiden onze echoscopisten ook echoscopisten in opleiding. Heb je bezwaar tegen aanwezigheid van een student bij het maken van jouw echo, dan kun je dit ook aan de assistent of verloskundige doorgeven. Je mag zelf bij het maken van de echo’s geen foto's of filmpjes (laten) maken. Omdat de mogelijkheid bestaat dat je tijdens de echo slecht nieuws krijgt, neem je best geen oudere kinderen mee naar de echo. Uit ervaring weten we namelijk dat het voor kinderen erg ingrijpend is als hun ouders slecht nieuws krijgen. Ook is het voor jou belangrijk om rustig uitleg te krijgen, zonder je over een ouder kindje te moeten ontfermen. 

Onze baby's

Bekijk hier de baby's die met begeleiding van Centrum voor Verloskunde ROOS geboren zijn. 

  • 6

    6 weken

    Als je zes weken zwanger bent, verandert er heel veel op echobeeld. In het begin van de week zie je enkel een dooierzakje en foetale delen, maar nog geen hartactie. Enkele dagen later zie je het hartje op echo heel traag kloppen en richting de zeven weken, klopt het al duidelijk zichtbaar. Heel bijzonder om al zo vroeg leven te kunnen zien!