Onderzoeken naar de
gezondheid van je kindje

05

Voor de geboorte

Zo’n 96 tot 97 procent van de kinderen die geboren worden is gezond. Slechts een klein percentage heeft een erfelijke aandoening of aangeboren afwijking. Tijdens je zwangerschap kunnen er daarom diverse onderzoeken plaatsvinden om mogelijke ziektes of aandoeningen op tijd op te sporen, zodat deze in een vroeg stadium behandeld kunnen worden. Dat zijn bijvoorbeeld de combinatietest, de NIPT, de 20 wekenecho en prenatale diagnostiek zoals een vruchtwaterpunctie.

Combinatietest

De combinatietest bestaat uit twee verschillende onderzoeken: een bloedtest en de nekplooimeting. Deze moeten allebei worden uitgevoerd om een betrouwbare uitslag te krijgen. De combinatietest kan in Centrum voor Verloskunde ROOS worden uitgevoerd. Wil je eerst meer weten over de test? Vraag dan een counselinggesprek aan met je verloskundige. Dit gesprek wordt vergoed via je basisverzekering, de combinatietest zelf wordt slechts in uitzonderlijke gevallen vergoed. Check dit bij jouw eigen verzekeraar.

NIPT

Sinds 1 april 2017 kun je ook kiezen voor de NIPT. De NIPT bestaat uit een onderzoek van DNA van de placenta in het jouw bloed. Het laboratorium onderzoekt dit DNA en kan zo onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat je kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Je kunt alleen kiezen voor de NIPT als je meedoet aan een wetenschappelijke studie. (TRIDENT-2). Meer weten over NIPT? Kijk op de website van de RIVM, Prenatale screening

20 wekenecho

Als je ongeveer twintig weken zwanger bent, kun je ervoor kiezen om een 20 wekenecho uit te laten voeren. Dat kan gewoon bij ons in de praktijk. Op die echo kunnen we zien of er geen afwijkingen zijn zoals een open rug, open schedel, breuk of gat in de buikwand, breuk of gat in het middenrif, klompvoet, schisis, afwezigheid of afwijking van de nieren, afwijkingen aan de armen of benen, afwijkende ontwikkeling van de botten en hartafwijkingen. Vaak kunnen we ook zien of je baby een jongetje of een meisje is, maar het geslacht vertellen we je alleen als jij dat ook wilt weten. Omdat de mogelijkheid bestaat dat je tijdens de echo slecht nieuws krijgt, neem je best geen oudere kinderen meenemen naar de echo. Uit ervaring weten we namelijk dat het voor kinderen erg ingrijpend is als hun ouders slecht nieuws krijgen. Ook is het voor jou belangrijk om rustig uitleg te krijgen, zonder je over een ouder kindje te moeten ontfermen. Overigens wordt deze echo door je zorgverzekeraar betaald. Het eigen risico is hierop niet van toepassing.

Prenatale diagnostiek

Bij prenatale diagnostiek wordt onderzocht of jouw kindje een bepaalde aandoening of afwijking heeft. Dit gebeurt onder andere met een vruchtwaterpunctie. Deze prenatale diagnostiek kan uitgevoerd worden in het Amphia Ziekenhuis in Breda of het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Het is belangrijk te weten dat niet alle erfelijke aandoeningen of aangeboren afwijkingen met prenatale diagnostiek op te sporen zijn.

Echomomenten

Natuurlijk zijn er na je eerste echo nog meer echomomenten. 
Bekijk hier een handig overzicht. 

Onze baby's

Bekijk hier de baby's die met begeleiding van Centrum voor Verloskunde ROOS geboren zijn.