Wanneer bellen naar verloskundige?

Zeker bij een eerste zwangerschap kan het soms lastig zijn om te bepalen wanneer je nu wel of juist niet naar de verloskundige moet bellen. Want wat is een normaal verschijnsel van je zwangerschap, waarover je je geen zorgen hoeft te maken? En wat is juist wél een reden om aan de bel te trekken? Wij leggen het voor je uit.

Jouw eerste telefoontje naar ons

Je kunt je bij ons aanmelden vanaf het moment dat jij je positieve zwangerschapstest in handen hebt! We maken dan een eerste afspraak voor het moment waarop jij zes tot acht weken zwanger bent. 

Bellen tijdens je zwangerschap

Je kunt bij ons terecht met al je vragen over je zwangerschap. Wat mag ik wel of niet doen? Waar moet ik op letten? En wat betekent dat ene kwaaltje? Als je je ongerust voelt, kun je altijd even bellen. We beantwoorden graag alle vragen die je hebt. 

Bellen bij problemen

Je mag ons altijd bellen als je ongerust bent. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van vochtverlies, weeën of bloedverlies, terwijl je nog geen 37 weken zwanger bent. Of wanneer je bloedverlies ervaart zonder dat er slijm bij zit. 

Bellen bij gebroken vliezen

Zijn je vliezen gebroken en is het vruchtwater helder? Als het hoofdje van je baby al is ingedaald, kun je ons tot 22.00 uur bereiken op het spoednummer als het vruchtwater gewoon helder is. Breken de vliezen ’s nachts, dan kun je tot de ochtend wachten om te bellen. Is het vruchtwater groen of bruin, of is het hoofdje nog niet ingedaald? Dan bel je altijd meteen het spoednummer. 

Bellen bij weeën

Je hoeft ons niet meteen bij de eerste weeën te bellen. Wanneer kun je ons het beste wel even inseinen?

  • Bij je eerste kindje: weeën om de vier minuten die ongeveer één minuut duren en die zo aanvoelen dat je ze moet wegzuchten.
  • Bij een volgend kindje: handel naar eigen inzicht en bel als je merkt dat je ontsluitingsweeën hebt.

Ben je zwanger?

Maak je eerste afspraak