Thuisbevalling

Wanneer je zwangerschap normaal verloopt en er geen aanwijzingen zijn voor complicaties tijdens de bevalling, kun je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Je kunt er voor kiezen om thuis te bevallen in je eigen vertrouwde omgeving.

Verloskundige en kraamverzorgende

Beval je thuis, dan krijg je begeleiding van onze verloskundige én de kraamverzorgende van de kraamzorgorganisatie die jij hebt gekozen. Zij zijn allebei te gast bij jou thuis: jullie bepalen zelf hoe jullie de bevalling het liefst zien gebeuren. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf welke familieleden er aanwezig zijn. Na de bevalling onderzoekt en weegt jouw verloskundige de baby. De kraamverzorgende neemt veel praktische zaken voor haar rekening, bijvoorbeeld het aankleden van de baby, helpen bij de bevalling, instructies voor de nacht én het opruimen van alle spullen die bij de bevalling gebruikt zijn.

Alles bij de hand voor thuisbevalling

Je verloskundige heeft de beschikking over diverse eerstehulpmaterialen voor jou en je kindje. Alle spullen die in het ziekenhuis aanwezig zijn voor een normale bevalling, heeft de verloskundige ook bij zich. Ook beschikken de verloskundigen over de kennis en kunde om te handelen in spoedsituaties, zoals hechten en het toedienen van medicatie en zuurstof. De verloskundige heeft in de meeste gevallen een baarkruk bij zich, omdat dit voor veel vrouwen een prettige manier van bevallen is. Bovendien kun je thuis ook in een bevalbad bevallen, dat je bij Centrum voor Verloskunde ROOS kunt huren. Wil je op de baarkruk of in bad bevallen? Bespreek dit dan op het spreekuur met je verloskundige.

Voordelen thuisbevalling

Thuis bevallen heeft veel voordelen. Zo kun je in je eigen omgeving het beste ontspannen: dit vergroot de kans dat je vlotter bevalt. Je ligt in je eigen bed en je kunt gemakkelijk eventjes in bad of onder de douche om te ontspannen. Bovendien hoef je tijdens de start van de bevalling niet overhaast in de auto om naar het ziekenhuis te rijden. Dit vermindert de stress en komt de bevalling ten goede. Bovendien heb jij de regie over de bevalling en de periode na de bevalling. De verloskundige en kraamverzorgster zijn ‘op visite’ en jij en je partner bepalen zelf wie er bij de bevalling aanwezig mogen zijn en wie het kindje, zodra het is geboren, mogen bewonderen.

Coaching

Als het allemaal niet gaat zoals je had gehoopt

Wil je meer informatie over echo's?

Wil je graag meer weten over de verschillende echo's? Of ben je pril zwanger en wil je je graag aanmelden bij Centrum voor Verloskunde ROOS? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer!

Centrum voor Verloskunde ROOS

Boerhaavelaan 25 - 4708 AE Roosendaal