Blogs

Blog Kathelijne De Vries
In de ban van bevallen in bad

Er zijn heel veel manieren om te bevallen. Maar als je het mij vraagt, is de állermooiste manier bevallen in bad.

Dat ik zelf drie keer in bad ben bevallen, zegt wel genoeg! 

Ik liep tijdens mijn opleiding stage in een ziekenhuis in Oostende in België, waar heel veel badbevallingen plaatsvonden. Ik vond het meteen geweldig, want ik zag dat bevallen in bad de vrouw helpt om de pijn en de weeën op te vangen. Pijnstilling is daardoor zelden nodig. Het is een heel fijne manier om te bevallen: je zit als het ware in je eigen warme coconnetje, waarin de buitenwereld even niet bestaat. En het viel me ook elke keer weer op hoe rustig de kindjes ter wereld komen in een bevalbad. Want de overgang van de warme, kleine baarmoeder naar de koude buitenwereld is in een bevalbad minder groot. Je ziet de baby vaak rustig rondkijken, zo van: ik ben er! 

Eenmaal afgestudeerd ging ik in Nederland werken, bij Centrum voor Verloskunde ROOS. Hier kwam ik in aanraking met thuisbevallingen – in België gebeurt dat niet zo vaak. Ook dat sprak me enorm aan. Toch lieten de badbevallingen me niet los. 

Gelukkig stonden mijn collega’s bij Centrum voor Verloskunde ROOS heel positief tegenover badbevallingen. Ze boden deze manier van bevallen ook al wel aan, maar het was toen nog niet zo gebruikelijk. Inmiddels zijn we in de regio de praktijk met de meeste ervaring in badbevallingen. Dat is vanzelf zo gegroeid: het gebeurt bijvoorbeeld vaak dat vrouwen mij vragen hoe ik zelf bevallen ben, en als ze dan horen hoe enthousiast ik ben over bevallen in bad, willen ze het zelf ook graag op die manier proberen. 

Als je in het water wilt bevallen, heb je daarvoor een speciaal bevalbad nodig – in je ligbad in de badkamer hebben mijn collega’s en ik namelijk meestal niet genoeg ruimte om alles goed in te gaten te houden. Ook kun je er je heupen meestal niet goed in spreiden. Je kunt zelf een bevalbad kopen, maar je kunt er ook één huren of van ons lenen. En wat ik heel fijn vind: ook in het Moeder- en Kindcentrum in het Bergen op Zoom en Geboortecentrum Origine in Breda kun je in bad bevallen. 

Elke vrouw is anders en elke bevalling is uniek. En als je niet in het bad kan bevallen, kan het bad wél een goede manier zijn om de weeën op te vangen. Wil jij meer weten over bevallen in bad? Al mijn collega’s kunnen badbevallingen begeleiden. Stel je vragen gerust aan ons. We vertellen je graag alles over deze mooie en bijzondere manier van bevallen!