Anticonceptie

Onze verloskundigen kunnen je niet alleen helpen wanneer je zwanger bent, maar ook wanneer je juist níet zwanger wilt worden. Tijdens het anticonceptiespreekuur van Centrum voor Verloskunde ROOS in Roosendaal kun je in een persoonlijk gesprek vragen stellen over alle beschikbare vormen van anticonceptie. Ook kun je bij ons een spiraaltje laten plaatsen. Voor deze diensten hoef je niet bekend te zijn bij een van onze verloskundigen: je bent ook welkom wanneer je nog nooit zwanger bent geweest.

Vruchtbaar na zwangerschap

Vanaf zes weken na de bevalling kan je menstruatie op gang komen. Soms kan de menstruatie ook nog enkele maanden wegblijven. Ongeveer twee weken voor je menstrueert, vindt de eisprong plaats. Hierdoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Het geven van borstvoeding (inclusief nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap aanzienlijk verkleinen, maar sluit dit niet uit! We raden je daarom aan om al vrij snel na de bevalling aan anticonceptie te denken. Tijdens je zwangerschap of tijdens het kraambed geven wij informatie over verschillende anticonceptiemethoden en tijdens de nacontrole en zes weken na de bevalling komt dit onderwerp weer ter sprake.

Mogelijke anticonceptiemiddelen

Welke anticonceptiemethode het best bij jou past, hangt af van verschillende factoren, zoals het geven van borstvoeding of kunstvoeding. Er zijn diverse manieren van anticonceptie: met hormonen of hormoonvrij, tijdelijk of defintitief. Voorbeelden van anticonceptie zijn de pil of het spiraaltje. Wil je weten welke methode bij jou past? Lees meer over de verschillende soorten voorbehoedsmiddelen op de websites Seksualiteit en Thuisarts.

Anticonceptie.jpg