Controles

04

Controles van jou en je kindje

Tijdens je zwangerschap kom je regelmatig bij jouw verloskundige voor een controle in Centrum voor Verloskunde ROOS. Daarbij houden we jou én je baby goed in de gaten. 

Eerste controle

De allereerste controle duurt ongeveer een uur. Dat is wat langer dan de andere afspraken die bij ons hebt, omdat we veel vragen met je doornemen, om een beeld te krijgen van hoe we jou en je partner zo goed mogelijk kunnen begeleiden in jullie zwangerschap. Deze staan ook in de intakebrief die je toegestuurd krijgt na het maken van je eerste afspraak. Neem deze dus ingevuld mee. Ook voeren we tijdens jouw eerste afspraak enkele lichamelijke controles uit. We meten bijvoorbeeld je bloeddruk en we maken een echo om te zien of het vruchtje in je baarmoeder zich goed ontwikkelt. Daarnaast krijg je een labformulier mee om bloed te laten afnemen. In ons wekelijkse overleg met de gynaecologen bekijken we of je bij de verloskundige kan blijven of dat we je adviseren voor de controles naar de gynaecoloog te gaan. We stellen een individueel zorgplan voor jou op.

Vervolgcontroles individueel

Na je eerste controle krijg je diverse vervolgcontroles bij Centrum voor Verloskunde ROOS. Zo onderzoeken onze verloskundigen de groei van je baarmoeder en houden we de verdere ontwikkeling van de zwangerschap in de gaten.

Vervolgcontroles met Centering Pregnancy

Je kunt bij Centrum voor Verloskunde ROOS ook kiezen voor Centering Pregnancy, een andere vorm van zwangerschapscontrole en –begeleiding. Hierbij begeleiden wij jou samen met tien tot twaalf andere vrouwen, die in dezelfde periode als jij zijn uitgerekend. Je komt voorafgaand aan je bevalling acht keer samen met de groep en de zwangerschapscontroles vinden vóór of na de groepsbijeenkomsten plaats. Tijdens de bijeenkomsten krijg je informatie en begeleiding over jouw zwangerschap, de bevalling en het kraambed en kun je ervaringen uitwisselen. Bij sommige bijeenkomsten zijn de partners ook van harte welkom. De groep bepaalt zelf wanneer en hoe vaak dat het geval is.

De achtste bijeenkomst is bij 34 tot 38 weken zwangerschap. Daarna krijg je nog een paar keer een gewone, individuele controle tot je gaat bevallen. De negende en laatste bijeenkomst is één maand nadat de laatste zwangere uit de groep bevallen is. Wil je meer weten over deze manier van zwangerschapscontroles? Neem contact met ons op of kijk op de website van Centering Pregnancy.

Onze baby's

Bekijk hier de baby's die met begeleiding van Centrum voor Verloskunde ROOS geboren zijn. 

Veelgestelde vragen