Echo

Diverse verloskundigen van Centrum voor Verloskunde ROOS hebben zich gespecialiseerd tot echoscopist. Daarom kunnen we alle echo's in onze eigen praktijk maken en krijg je bij je eerste intakegesprek al een echo, waarbij we onder meer vaststellen hoe lang je al zwanger bent.

Redenen voor echo

Een echo kan om diverse redenen worden uitgevoerd:

 • vaststellen intacte zwangerschap
 • vaststellen duur zwangerschap
 • controleren bloedverlies
 • uitvoeren 13 weken echo
 • uitvoeren 20 weken echo
 • vaststellen ligging baby
 • controleren groei baby
 • vaststellen plaats placenta

Locatie

Boerhaavelaan 25 - 4708 AE Roosendaal

 • 6

  6 weken

  Als je zes weken zwanger bent, verandert er heel veel op echobeeld. In het begin van de week zie je enkel een dooierzakje en foetale delen, maar nog geen hartactie. Enkele dagen later zie je het hartje op echo heel traag kloppen en richting de zeven weken, klopt het al duidelijk zichtbaar. Heel bijzonder om al zo vroeg leven te kunnen zien!

 • 8

  8 weken

  Meestal kom je voor de eerste keer bij ons rond de acht weken. We maken bij dit gesprek altijd een echo. De echo hiernaast is gemaakt bij 8+5 weken. 

 • 10

  10-12 weken echo

  Tijdens de echo die bij tien- twaalf weken zwangerschap wordt gemaakt, krijg je te horen wanneer je uitgerekende datum is. Daarom wordt dit ook wel de termijnecho genoemd. Rond de twaalf weken zie je al echt de vorm van een baby´tje!

 • 13

  13 weken echo

  Als je ongeveer 13 weken zwanger bent, kun je kiezen voor de 13 weken echo. Deze echo is een prenatale screening en is vooral bedoeld om in een vroeg stadium ernstige afwijkingen bij de baby op te sporen. Dit wordt gedaan in de 13e week, zodat deze niet pas bij de 20 weken echo gezien worden. Het is een vrije keuze om een prenatale screening te laten doen. Om deze echo te mogen uitvoeren, heb je goedgekeurde apparatuur en gecertificeerde medewerkers nodig. Bij Centrum voor Verloskunde ROOS hebben we zowel de apparatuur als de expertise in huis, dus je kunt de 13 weken echo gewoon bij ons laten doen. Klik hier voor meer informatie over de 13 wekenecho | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl).

 • 20

  20 weken echo

  Als je ongeveer twintig weken zwanger bent, kun je ervoor kiezen om een 20 wekenecho uit te laten voeren. Deze echo is een prenatale screening en kan gewoon bij ons in de praktijk. Het is een vrije keuze om een prenatale screening te laten doen.. Op die echo kunnen we zien of de baby zich goed ontwikkeld heeft: of het gehemelte gesloten is, de schedel de juiste vorm heeft, de rug, buikwand en middenrif gesloten. Kijken we naar de stand van de voeten, of de nieren goed aangelegd zijn, armen en benen goed ontwikkeld zijn en wordt er gekeken of het hart goed aangelegd is. Vaak kunnen we ook zien of je baby een jongetje of een meisje is, maar het geslacht vertellen we je alleen als jij dat ook wilt weten. Deze echo wordt door je zorgverzekeraar betaald. Het eigen risico is hierop niet van toepassing. Klik hier voor meer informatie over de 20 wekenecho | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl).

Inwendige of uitwendige echo

Een echo kan via je buik (uitwendig) of vaginaal (inwendig) gemaakt worden. Bij de uitwendige echo aan het begin van je zwangerschap is het beter dat je een volle blaas hebt, zodat de baarmoeder omhoog geduwd wordt en het beeld duidelijker is. Zorg dat je een volle blaas hebt als je voor een echo komt (drink één uur voor de echo drie glazen water). Voor een vaginale echo zullen we altijd vragen eerst naar het toilet te gaan omdat een volle blaas juist een belemmering is. Heb je om een bepaalde reden moeite met een vaginaal echo-onderzoek, geef dit van tevoren aan. Het is bij de echo's niet toegestaan om foto's of filmpjes te (laten) maken.

Zwangerschapsecho's in verloskundigenpraktijk

Het maken van een echo is een vak apart, dat niet iedere verloskundige beheerst. Bij Centrum voor Verloskunde ROOS werken enkele verloskundigen die speciaal zijn opgeleid voor het maken van de diverse echo's, zodat je daarvoor niet naar een andere praktijk of naar het ziekenhuis hoeft. Ook voor het maken van de 13 weken echo hebben we goedgekeurde apparatuur én gecertificeerde medewerkers in huis. Zo kun je ook voor deze echo terecht in jouw eigen, vertrouwde verloskundigenpraktijk. Daarnaast begeleiden onze echoscopisten ook echoscopisten in opleiding. Heb je bezwaar tegen begeleiding door een student, dan kun je dit ook aan de assistent of verloskundige doorgeven.

Vergoeding echo door zorgverzekering

De 13 weken echo wordt vergoed door je basisverzekering en gaat niet ten koste van je eigen risico. Deze echo is dus geheel gratis. Vanuit het basispakket worden verder één termijnecho en de 20 weken echo vergoed. De vlokkentest en de vruchtwaterpunctie worden enkel verricht als er een medische reden voor is – deze worden dan ook altijd vergoed. Een pretecho (die door Babylook worden gemaakt) wordt niet vergoed.

Meer weten over echo's?

Wil je meer weten over de verschillende echo's die er zijn? Aarzel niet om contact op te nemen met je verloskundige of via ons contactformulier. We geven je graag meer informatie over de echo's tijdens je zwangerschap.