Blogs

Controles bij de zwangerschap: wat kun je verwachten?

Sta je aan het begin van je zwangerschap en vraag jij je af wat je kunt verwachten bij de controles? Elke zwangerschap brengt een reeks belangrijke gezondheidscontroles met zich mee, essentieel voor het welzijn van zowel moeder als kind. Vanaf je eerste uitgebreide afspraak tot aan de bevalling, zullen deze controles je een duidelijk beeld geven van de ontwikkeling en gezondheid van jouw baby. Ontdek in dit blogbericht wat je kunt verwachten van deze controles.

Eerste controle

Je zwangerschapstraject begint met een uitgebreide eerste controle die ongeveer een uur duurt. Tijdens deze afspraak nemen we de tijd om je beter te leren kennen. We bespreken je medische geschiedenis, levensstijl en eventuele zorgen. Ook voeren we enkele belangrijke lichamelijke controles uit zoals bloeddrukmeting en een echo. Dit helpt ons om een individueel zorgplan op te stellen dat aansluit bij jouw unieke behoeften.

Reguliere vervolgcontroles

Na de eerste controle volgen er meerdere vervolgcontroles en wordt er een afspraak gemaakt voor een termijnecho. Ook wordt met je besproken of je onderzoeken wilt om de gezondheid van je baby te bekijken, zoals de NIPT, de 13-weken echo en de 20-weken echo. Op onze website lees je er meer over.

In de eerste 24 weken van je zwangerschap zien we je ongeveer om de vier weken. Na 24 weken worden deze controles frequenter: eerst om de drie weken, na 32 weken om de twee weken, en vanaf 36 weken wekelijks. Tijdens deze controles houden we de groei en ontwikkeling van je baby nauwlettend in de gaten.

Wat gebeurt er tijdens een reguliere controle?

Tijdens elke controle beoordelen we de gezondheid van het welzijn van jou en je baby. We controleren je bloeddruk, voelen aan je buik om de groei van de baarmoeder en je baby te beoordelen en luisteren naar het hartje van de baby. Deze controles zijn ook een gelegenheid voor jou om vragen te stellen en eventuele zorgen te delen. Aanvullende onderzoeken worden indien nodig ingepland om de gezondheid van jou en je baby te waarborgen.

Vervolgcontroles met Centering Pregnancy

Je kunt bij Centrum voor Verloskunde ROOS ook kiezen voor Centering Pregnancy. Dit is een groepsgerichte zwangerschapsbegeleiding met 10-12 vrouwen die rond dezelfde periode zijn uitgerekend. Je hebt acht groepsbijeenkomsten voor de bevalling, waarbij zwangerschapscontroles voor of na deze sessies plaatsvinden. Deze bijeenkomsten bieden nuttige informatie en de kans om ervaringen te delen over zwangerschap, bevalling en kraambed. Na de achtste bijeenkomst volgen nog enkele individuele controles. De laatste groepssessie is ruim na de laatste bevalling in de groep.  

Na het lezen van dit blogbericht heb je een duidelijk beeld gekregen wat je kunt verwachten tijdens de controles bij jouw zwangerschap. Bij Centrum voor Verloskunde ROOS zijn we toegewijd aan het bieden van persoonlijke en deskundige zorg in elke fase van je zwangerschap. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op of plan jouw eerste afspraak.