Blogs

Ik ben zwanger, en nu?

Wat een geweldig nieuws: je bent zwanger! Nu je dit weet, komen er waarschijnlijk veel vragen in je op. Geen zorgen, bij Centrum voor Verloskunde ROOS zijn we er om je te begeleiden gedurende deze periode. Vanaf het prille begin tot aan de laatste weken, deze blog bied je een overzicht van wat je kunt verwachten en welke stappen je kunt nemen nu je weet dat je in verwachting bent.

Aanmelden bij een verloskundige

Als je zwanger bent, is het belangrijk om je zo snel mogelijk aan te melden bij een verloskundige. Dit kan al vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Het is belangrijk om een verloskundige te kiezen waar je je prettig bij voelt. Benieuwd naar Centrum voor Verloskunde ROOS? Je kunt je bij ons eenvoudig aanmelden via het online aanmeldformulier of door telefonisch contact op te nemen. We zullen vervolgens zo snel mogelijk een afspraak met je inplannen voor een intakegesprek en een eerste echo. Tijdens dit gesprek bespreken we je medische achtergrond, je verwachtingen en eventuele zorgen. Ook krijg je informatie over de verschillende onderzoeken zoals echo’s die tijdens je zwangerschap kunnen plaatsvinden indien nodig en gewenst.

Eerste echo

Rond de 8 weken zwangerschap vindt de eerste echo plaats. Dit is een bijzonder moment waarop je voor het eerst je kindje kunt zien en het hartje kunt horen kloppen. Het doel van deze echo is om te kijken of de zwangerschap zich goed ontwikkelt en om de uitgerekende datum te bepalen. Ook krijg je informatie over de mogelijkheid voor prenatale screening, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken of je hier gebruik van wilt maken.

Gezonde levensstijl

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap goed voor jezelf te zorgen. Dit betekent gezond en gevarieerd eten, voldoende rust nemen en regelmatig bewegen. Vermijd het gebruik van alcohol, roken en drugs, aangezien dit schadelijk kan zijn voor je baby. Ook in je voeding zijn er enkele zaken waar je op moet letten, zoals het vermijden van rauw vlees en rauwe melkkazen.

Controles tijdens je zwangerschap

Gedurende je zwangerschap zullen er regelmatig controles worden uitgevoerd om te kijken hoe het met jou en je baby gaat. Je kunt bij Centrum voor Verloskunde ROOS kiezen voor één op één controles, of voor centering pregnancy. Kijk op onze site voor meer info hierover.

Tijdens deze controles wordt de bloeddruk gemeten, wordt de groei en ligging van je baby gecontroleerd en wordt er naar het hartje geluisterd. Ook worden er eventuele klachten en vragen die je hebt besproken.

Zwangerschapscursussen

Naast de reguliere controles bij de verloskundige, zijn er ook verschillende cursussen en voorlichtingsavonden die je kunnen helpen met de voorbereiding op de bevalling en het ouderschap. Denk bijvoorbeeld aan een zwangerschapscursus, voorlichting over borstvoeding en een partneravond. Op onze website vind je meer informatie over het cursusaanbod.

We hopen dat deze blog een duidelijk beeld heeft gegeven van wat je kunt verwachten tijdens je zwangerschap en hoe wij je bij Centrum voor Verloskunde ROOS kunnen ondersteunen. Heb je vragen of wil je je aanmelden? Neem dan gerust contact met ons op.