Blogs

Zwanger in de zomer: tien handige tips!

Zwanger zijn en bevallen in de zomer heeft voordelen én nadelen. Tijdens je verlof kun je lekker buiten zitten en genieten van de lange dagen. Maar als het écht warm wordt, kun je het als zwangere behoorlijk zwaar hebben! Ik geef je tien tips voor zwanger zijn in de zomer en reizen als zwangere vrouw. 

 

  1. Ga je met het vliegtuig op vakantie? Check dan bij je luchtvaartmaatschappij tot wanneer je mag vliegen en vraag op tijd een Fit to Fly-verklaring aan bij je arts. Wij kunnen en mogen die helaas niet voor je regelen. Let er ook op dat je je terugvlucht nog mag maken. Want als je twee weken op vakantie gaat terwijl je 31 weken zwanger bent en je luchtvaartmaatschappij wil je maar tot 32 weken zwangerschap vervoeren, heb je toch een probleem. 
  2. Wil je een verre reis maken tijdens je zwangerschap – of misschien wel voordat je zwanger wordt? Onderzoek dan of op jouw reisbestemming het zikavirus heerst. Dit virus kan zorgen voor ernstige aangeboren afwijkingen bij je baby. Op www.rivm.nl/zikavirus vind je alles over zika en lees je naar welke gebieden je veilig kunt reizen.
  3. Reis je naar gebieden waar malaria heerst? Bespreek met de GGD of, en zo ja welke, malariaprofylaxe geschikt is voor jou. Hetzelfde geldt voor reizigersvaccinaties, zoals die tegen Hepatitis A. 
  4. In delen van Europa komt mazelen weer veel voor, bijvoorbeeld in Frankrijk en Italië. Ben jij als kind ingeënt tegen mazelen of heb je de ziekte zelf doorgemaakt, dan is je kindje ook beschermd. Indien je niet bent gevaccineerd of nooit mazelen hebt gehad, dan moet je contact vermijden met patiënten die mogelijk mazelen hebben. Heb je toch contact gehad met iemand met mazelen, meld dit dan zo snel mogelijk aan je verloskundige. 
  5. Zwanger zijn tijdens een hittegolf is geen pretje. De voorzorgsmaatregelen die voor iedereen gelden, kun jij daarom het beste extra zorgvuldig in acht nemen: drink minstens twee liter water per dag en vermijd zware inspanning. 
  6. Zonnebaden tijdens je zwangerschap is niet verstandig. Je loopt het risico dat je pigmentvlekken op je gezicht krijgt, het zogenoemde ‘zwangerschapsmasker’. Smeer je daarom goed in met een SPF, ook als je in de schaduw blijft. 
  7. Houd je veel vocht vast? Kom niet in de verleiding om minder te gaan drinken, daarmee vererger je het probleem juist. Blijf drinken, houd je voeten hoog, overweeg steunkousen te gaan dragen en bezoek als het écht de spuigaten uitloopt een oedeemtherapeut. 
  8. Wil je thuis bevallen, zorg er dan voor dat de kamer waarin je gaat bevallen zo koel mogelijk blijft. Laat hem ’s avonds lekker doorwaaien. Omdat de meeste bevallingen ’s nachts plaatsvinden, helpt dat al veel. Een ventilator is ook fijn.
  9. Als je kindje eenmaal geboren is, houdt de kraamverzorgende tijdens warme periodes extra goed de temperatuur van je baby in de gaten. Warmte die voor jou als zwangere misschien niet comfortabel was, is voor je baby vaak juist gunstig, want baby’s kunnen zichzelf in het begin niet goed warm houden. Als de omgeving warmer is, gaat dat vaak beter.
  10. Let tijdens de barbecue extra goed op of het vlees goed gaar is en bewaar het gekoeld, totdat het op de grill gaat. Let op met zelfgemaakte cocktailsausjes, vanwege de alcohol. En eet vlak voordat je gaat bevallen niet teveel knoflooksaus. Wel zo prettig voor je verloskundige! ;-)

Meer weten?

Wil je meer weten over zwangerschap, vakantie, hitte en verre reizen? Neem gerust contact op met mij of mijn collega’s. We beantwoorden graag al je vragen!

Heidi van den Bergh, verloskundige Team Rood