Blogs

Vitamine D tijdens zwangerschap

Ben je zwanger? Dan kan je lichaam soms wel wat extra’s gebruiken! Dat geldt bijvoorbeeld ook voor vitamine D. Deze vitamine zorgt voor gezonde spieren, stevige botten en een goede weerstand – ook als je niet zwanger bent, trouwens. Maar tijdens je zwangerschap is deze vitamine nog belangrijker. Want ook je baby heeft vitamine D nodig voor een gezonde ontwikkeling en goede groei.

 

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is de vitamine die ervoor zorgt dat je lichaam fosfaat en calcium kan opnemen uit je voeding. En dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je tanden en botten gezond blijven én dat je spieren goed werken. Als je dit weet, weet je ook waarom je tijdens je zwangerschap voldoende vitamine D binnen moet krijgen: zo kan je baby een gezond skelet ontwikkelen, maar ook sterke tanden. Wist je dat je baby al in de baarmoeder zowel de melktanden als het volwassen gebit vormt? Dat is allemaal al aanwezig bij de geboorte. Genoeg vitamine D is dus cruciaal. 

Vitamine D via zonlicht

Je lichaam kan zelf vitamine D aanmaken door zonlicht. Heb je een lichte huidskleur, dan is een kwartier tot een half uur in de buitenlucht (met onbedekt gezicht en handen) nodig om vitamine D aan te maken. Is je huid donkerder, dan heeft je lichaam daarvoor wat langer de tijd nodig: een half uur tot een uur. In de winter staat de zon sowieso te laag om vitamine D aan te kunnen maken, maar in de zomer kun je er je voordeel mee doen!

Vitamine D via de voeding

Ook via je voeding kun je een deel van de 10 microgram vitamine D die je nodig hebt, binnen krijgen. Je haalt meestal zo’n tweederde hiervan uit zonlicht; de rest kun je via het eten van vette vis, vlees, kaas en eieren tot je nemen. Het wordt vaak ook toegevoegd aan margarine en bak- en braadproducten. 

Extra vitamine D tijdens de zwangerschap

In principe is 10 microgram per dag ook voldoende als je zwanger bent. Maar niet iedereen haalt dit. Denk jij dat je niet voldoende vitamine binnen krijgt, bijvoorbeeld omdat je weinig buiten komt, een donkere huidskleur hebt of omdat je vermoedt dat je via je voeding niet voldoende vitamine D binnen krijgt? Dan kan het verstandig zijn om bij de drogist of apotheek een supplement vitamine D (van maximaal 10 microgram) aan te schaffen. 

Meer weten over vitamine D? 

Heb je vragen over vitamine D tijdens je zwangerschap of heb je andere vragen? Stel je vraag gerust aan je verloskundige van Centrum voor Verloskunde ROOS. We leggen je graag alles uit over zwangerschap, gezonde voeding en de rol van vitamine D daarbij.