Blogs

Tips voor vaders: zo creëer je tijdens de zwangerschap een band met de baby

De zwangerschap is een bijzondere en spannende tijd voor zowel moeder als vader. Als papa in spe wil je natuurlijk ook een band opbouwen met je kindje, maar hoe doe je dat als je niet degene bent die het kindje draagt? In deze blog geven we je een aantal tips om tijdens de zwangerschap alvast een band te creëren met de baby. Want je rol als vader begint nu al!

Tip 1: Praat tegen de baby

Wist je dat jouw stem al herkenbaar is voor de baby vanaf ongeveer 24 weken zwangerschap? Het is dus een goed idee om regelmatig tegen de buik van je partner te praten. Zo leert de baby jouw stem kennen en zal het na de geboorte sneller op jouw stem reageren. Praat bijvoorbeeld over je dag, lees een verhaaltje voor of zing een liedje. Het gaat er vooral om dat je regelmatig je stem laat horen.

Tip 2: Voel de bewegingen van de baby

Rond de 20 weken zwangerschap kunnen de meeste vrouwen de bewegingen van de baby voelen. Probeer deze bewegingen ook te voelen door je hand op de buik van je partner te leggen. Je zult merken dat de baby steeds actiever wordt en je steeds meer bewegingen zult voelen. Dit is niet alleen een mooie manier om contact te maken met de baby, maar ook om je partner te ondersteunen en te laten zien dat je betrokken bent bij de zwangerschap.

Tip 3: Ga mee naar controles en echo’s

Door mee te gaan naar controles en echo’s bij de verloskundige, blijf je op de hoogte van de ontwikkeling van de baby en kun je vragen stellen die je misschien hebt. Het is ook een bijzonder moment om samen met je partner de baby te zien groeien en ontwikkelen. Het kan een grote steun zijn voor je partner als je hierbij aanwezig bent.

Tip 4: Samen dingen regelen voor de baby

Er zijn veel dingen die geregeld moeten worden voor de komst van de baby. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van de babykamer, het kiezen van een kinderwagen en het uitzoeken van kleertjes. Door samen deze dingen te regelen en beslissingen te nemen, ben je niet alleen betrokken bij de zwangerschap, maar bouw je ook samen als koppel een band op met de baby.

Tip 5: Volg een zwangerschapscursus

Er zijn verschillende zwangerschapscursussen die je samen met je partner kunt volgen. Hierbij leer je onder andere ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen en technieken om je partner te ondersteunen tijdens de bevalling. Door deze cursussen samen te volgen, ben je niet alleen goed voorbereid op de bevalling, maar creëer je ook samen een band met de baby.

En er is een hele leuke website, speciaal voor aanstaande papa’s: De beste voorbereiding op het vaderschap - Welcome to Mankind

Kortom, er zijn genoeg manieren om ook als vader tijdens de zwangerschap een band op bouwen met de baby. Het belangrijkste is dat je betrokken bent bij de zwangerschap en samen met je partner deze bijzondere tijd beleeft. Bij Centrum voor Verloskunde ROOS staan we altijd klaar om je te ondersteunen en adviseren. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of meer informatie wilt.