Blogs

Cursus Supermom online : 1 - 8 - 15 februari 2021

Toen Evelien van den Bergh zwanger was van haar eerste kindje, viel het haar op dat veel informatie over de bevalling gericht was op pijn en pijnbestrijding. Die negatieve insteek was niets voor haar. Ze raakte ervan overtuigd dat je, wanneer je je richt op de kracht van je gedachten en je ademhaling, van je bevalling een relaxte en positieve gebeurtenis kunt maken. Het resultaat: de cursus Supermom, die ze regelmatig geeft in Centrum voor Verloskunde ROOS. 

 

“Ik heb een achtergrond als actrice en zangeres. Tijdens mijn opleiding en mijn werk gebruik ik mijn lichaam als een instrument en daarom weet ik wat de kracht van ademhaling is. Ik dacht: die kennis gaat mij vast helpen tijdens de bevalling! Ik ben in de basisprincipes van hypnobirthing gedoken en hoewel ik lang niet alles heb toegepast, had ik daardoor een heel mooie eerste bevalling. Mijn kennis en ervaringen wilde ik graag met andere dames delen en zo ontstond Supermom. De eerste keer dat ik de training gaf, was tijdens mijn tweede zwangerschap aan de ‘collega-zwangeren’ in mijn Centering Pregnancy-groep. Zij waren enthousiast en gaven aan dat het hen bij de bevalling ook daadwerkelijk had geholpen. Sindsdien geef ik de cursus meerdere keren per jaar. Eerst als eenmalige bijeenkomst, inmiddels als cursus van drie avonden.

Positieve mindset

Supermom berust eigenlijk op twee pijlers: enerzijds ademhaling, anderzijds de kracht van gedachten. Je lichaam en je geest proberen namelijk continu in één lijn te zijn met elkaar. Als jij aan spanning denkt, gaat je lijf meteen spanning leveren. Wat er in je hoofd gebeurt, is dus heel bepalend voor je lijf. In films liggen vrouwen altijd luid gillend en hard persend te bevallen, dus de associatie die we met bevallen hebben, is: pijn en ellende. Allemaal negatieve gedachten waar je lijf op reageert. Ik wil met Supermom de mindset van vrouwen veranderen door die negatieve gedachten te vervangen door: ik kan dit, ik ga dit fixen. Zo ga je positief de bevalling in. Dat gaat niet in één keer. Het werkt een beetje zoals een liedje dat heel raar en stom lijkt als je het de eerste keer hoort, maar zich langzaam maar zeker tóch in je hoofd nestelt. Zo gaat het met gedachten ook.

Ademhaling

Daarnaast is ademhaling heel belangrijk. Vergelijk een wee even met kramp in je kuit. Bij kramp schiet je voet in ‘ballerinahouding’ en hef je de pijn op door je voet te flexen. Op het moment dat je een wee hebt, ben je geneigd om mee te verkrampen met de pijn. Maar eigenlijk wil je dan juist tegen die pijn in je buik groter maken, je buik ‘flexen’ als het ware. Dat doe je door diep naar je buik te ademen, Die beweging ontspant en brengt zuurstof, wat verkramping verhelpt. Hierdoor maakt je lijf meer endorfines aan: je lichaamseigen pijnstiller. Ook nemen de weeën toe waardoor de bevalling minder lang duurt.

CEO van je bevalling

Door die twee zaken te combineren, ga je anders de bevalling in. Je wordt eigenlijk de CEO van je bevalling. En je partner wordt de general manager, want tijdens de laatste bijeenkomst komt hij of zij mee en leg ik uit dat de partner ervoor moet zorgen dat jouw bevalling verloopt zoals jij het van tevoren in je bevalplan hebt opgenomen. Zodat jij over de randvoorwaarden niet na hoeft te denken en jij je volledig kunt richten op jouw taak: bevallen als een supermom.”