Blogs

Slaapritme van baby's

Iedereen kent de verhalen van baby’s die ’s nachts niet of nauwelijks slapen. Andere ouders laten geen mogelijkheid onbenut om te vertellen dat hun baby al vanaf de eerste week goed doorsliep. Hoe zit het eigenlijk met het slaapritme van baby’s? We vertellen het je in deze blog. 

 

Slaapritueel 

Allereerst dit: voel je niet schuldig als je baby niet goed slaapt, het is zeker niet jouw schuld. Wat je wél zelf kan doen is ervoor zorgen dat jouw baby een rustige omgeving heeft om te slapen, en een slaapritme creëren met een vast ritueel voor het slapengaan. Dat zorgt ervoor dat je baby gewend raakt aan de routine.  

0 tot 3 maanden: geen verschil tussen dag en nacht

De eerste drie maanden van zijn of haar leven slaapt een baby bijna zeventien uur per dag! In de meeste gevallen duurt dat echter niet langer dan drie uur achter elkaar. Dat betekent dat je baby zowel overdag als ’s nachts vaak wakker wordt. Je baby kent immers nog geen verschil tussen dag en nacht. Om hem of haar daar wel aan te laten wennen, is het goed om ’s nachts zo min mogelijk licht en geluid in de slaapruimte te hebben. Na ongeveer zes weken zal je baby ’s nachts steeds iets langer gaan slapen. 

4 tot 6 maanden: minder slaap, wel dieper

Omdat je baby na vier maanden minder nachtvoeding nodig heeft, krijgt je baby steeds meer dag- en nachtritme. Hoewel de baby nog steeds ongeveer vijftien uur per dag slaapt, zijn dat langere periodes waarin je kind dieper slaapt. Soms slaapt hij of zij ’s nachts zelfs acht uur door! Overdag zijn drie of vier slaapjes normaal. Vanaf nu is het ook belangrijk om een vast slaapritueel in te stellen, bijvoorbeeld steeds hetzelfde liedje zingen. Dat maakt je baby rustig en maakt de nacht voorspelbaar. 

7 tot 9 maanden: indrukken verwerken

Ook nu slaapt je baby nog een uur of veertien per dag, maar het grootste deel daarvan vindt plaats in de nacht: er zijn baby’s die met zeven maanden al negen uur achter elkaar kunnen slapen! Ook overdag zijn de dutjes nog steeds belangrijk. Twee tot drie keer per dag is je kind daaraan toe. Omdat hij of zij heel veel nieuwe indrukken opdoet en dingen leert, zoals zitten en kruipen, dient de slaap om al deze indrukken te verwerken. Schrik dus niet als je baby onrustig slaapt of huilend wakker wordt: het hoort er allemaal bij. 

Na 10 maanden: middagdutje is een aanrader

Een baby van tien maanden slaapt ’s nachts ongeveer elf uur. Wanneer hij of zij een stevig middagdutje heeft gedaan (van ongeveer drie uur) zul je merken dat hij ’s nachts ook beter slaapt. Maar ook twee slaapjes overdag zijn mogelijk.