Blogs

Omgaan met pijn bij de bevalling: meer dan medicatie

De ene vrouw heeft er minder last van dan de andere, maar we kunnen er niet omheen dat een bevalling over het algemeen niet pijnloos is. Gelukkig zijn er heel veel manieren om hiermee om te gaan. En daarvoor heb je zeker niet altijd medicatie nodig, vertellen verloskundigen Kim Vos en Janneke van Hooijdonk.

Er zijn verschillende manieren om de pijn tijdens de weeën op te vangen. Kim: “Beweging kan heel goed werken. Blijf in beweging, zoek een andere houding, loop een rondje door de kamer: het kan allemaal helpen. Daarnaast is warmte een bekende, natuurlijke pijnstiller. De ene vrouw gebruikt graag een kruik, de ander gaat onder de douche staan of in bad liggen.”

Massage

Daarnaast kan massage een fijne manier zijn om de kracht van de weeën te verzachten. Janneke: “Tijdens je bevalling kan je verloskundige je partner tips geven om de juiste drukpunten te masseren. Daarvoor hoef je van tevoren geen cursus te hebben gevolgd. Overigens merken wij dat vrouwen die van tevoren wél een cursus hebben gedaan, zoals Supermom of zwangerschapsyoga, beter met de pijn van de bevalling kunnen omgaan. Waarschijnlijk komt dat doordat ze beter weten wat hen te wachten staat.”

TENS

Ook TENS – een pijnbestrijdingsmethode waarbij kleine stroomstootjes door de huid heen worden gegeven – kan heel goed helpen bij het opvangen van de weeën. Janneke: “Wij hebben zo’n apparaatje niet standaard bij ons, maar we kunnen je wel helpen bij het gebruik ervan. Je kunt het apparaatje zelf kopen of huren. Steeds meer zorgverzekeraars bieden daarvoor een vergoeding. Onze ervaringen met TENS is dat het bij de ene vrouw heel goed helpt en de bij de ander juist heel weinig doet. Of het jou helpt, moet je dus echt zelf ervaren. Wel is het in alle gevallen belangrijk dat je er zo snel mogelijk mee begint zodra de eerste weeën zich aandienen. Dan heb je de grootste kans op effect.”

Medicatie

Wil je graag medicatie? Dan zijn er twee mogelijkheden: een infuus met een pijnstillend middel of een ruggenprik. Hiervoor ga je altijd naar het Bravis Moeder & Kindcentrum en beval je onder de verantwoordelijkheid van de gynaecoloog. Kim: “We maken het soms mee dat vrouwen die zich hadden voorgenomen om een ruggenprik te nemen, dat uiteindelijk niet doen omdat ze minder pijn hebben dan verwacht. Andersom gebeurt ook. Het is dus heel persoonlijk. Wel is het goed om je van tevoren in te lezen over de voor- en nadelen van bevallen met medicatie als pijnbestrijding. Veel vrouwen realiseren zich bijvoorbeeld niet dat ze veel minder mobiel zijn als ze hiervoor kiezen: je ligt op bed en kunt daar in principe niet meer af. Bevallen in bad of op de baarkruk is dan niet meer mogelijk. Je ligt de hele bevalling aan de CTG om de conditie van de baby te controleren en soms kan de medicatie ook invloed hebben op jou. Daarom blijf je na de bevalling iets langer in het Moeder & Kindcentrum ter observatie.”

Maak je eigen keuze

Uiteindelijk is het aan jou om te kiezen op welke manier je de weeën opvangt tijdens de bevalling. Janneke: “Het belangrijkst is dat jij je goed voelt bij je keuze en dat je in een ontspannen sfeer kunt bevallen. Is dat thuis, omdat je je daar prettig voelt en in bad de weeën op kunt vangen? Dan is dat prima. Is dat in het Moeder & Kindcentrum, omdat dat je een veilig gevoel geeft? Dat is ook goed. Als jij je prettig voelt bij je keuze en in je omgeving, ga je ontspannener de bevalling in. En dat helpt je ook bij het opvangen van de pijn.”