Blogs

Niet medicamenteuze pijnstilling tijdens de bevalling

Als je je voorbereidt op de geboorte van je baby, ben je wellicht benieuwd naar de verschillende manieren om pijn tijdens de bevalling te verlichten. Naast medicatie zijn er ook veel niet-medicamenteuze methoden die je kunt overwegen om comfortabeler te bevallen. In dit blogbericht informeren we je over enkele van deze natuurlijke pijnverlichtingsopties die je kunt gebruiken tijdens de bevalling.

Ademhalingsoefeningen
Diep en bewust ademhalen kan je helpen om de pijn te beheersen. Probeer langzaam en diep in te ademen door je neus en adem rustig uit door je mond. Dit kan je helpen om te ontspannen en je focus te behouden. Je verloskundige helpt je daar tijdens de bevalling bij.

Verandering van Houding
De positie waarin je je bevindt, kan een groot verschil maken in hoe je pijn ervaart tijdens de bevalling. Het uitproberen van verschillende posities, zoals staan, zitten, leunen, of zelfs wiegen, kan je helpen om je comfortabeler te voelen en de druk te verminderen.

Massage
Een zachte massage van je rug, schouders, of benen kan de spanning verminderen en je helpen ontspannen. Vraag je partner om je te masseren, of overweeg een professionele massagetherapeut in te schakelen.

Warmte- en Koudetherapie
Het toepassen van warmte, bijvoorbeeld met een warme doek of een warm bad, kan de spieren ontspannen en de pijn verlichten. Aan de andere kant kan een koud kompres ook tijdelijke verlichting bieden.

Acupressuur en Reflexologie
Deze technieken maken gebruik van drukpunten op het lichaam om pijn te verminderen en te ontspannen. Er zijn specifieke punten die gerelateerd zijn aan bevallingspijn en die door een getrainde professional kunnen worden gestimuleerd.

Hydrotherapie
Een warm bad of een warme douche kan wonderen doen voor pijnverlichting. Het warme water kan je helpen te ontspannen en de pijn te verzachten terwijl je in beweging blijft.

Hypnobirthing
Dit is een techniek waarbij je diep ontspant en jezelf suggereert dat de bevalling comfortabel en beheersbaar is. Dit kan je mentale en fysieke reactie op pijn veranderen en je helpen kalmer te blijven.

TENS (Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie)
TENS is een draagbaar apparaat dat lichte elektrische pulsen naar specifieke delen van je lichaam stuurt. Deze pulsen kunnen de pijn verlichten door de zenuwsignalen die pijn naar je hersenen sturen te blokkeren. Bovendien is het gebruik van TENS veilig voor de baby wanneer het op de juiste manier wordt toegepast.

Aromatherapie
Sommige geuren kunnen ontspannend werken en helpen om pijn te verminderen. Essentiële oliën zoals lavendel, kamille en pepermunt kunnen worden gebruikt om een rustige omgeving te creëren.

Geluid en Muziek
Het luisteren naar rustgevende muziek of geluiden kan afleiding bieden en je helpen te ontspannen. Overweeg het maken van een bevallingsafspeellijst om jezelf in de juiste stemming te brengen.

VR-brillen
Een innovatieve manier om pijn tijdens de bevalling te verminderen is het gebruik van VR-brillen. Deze brillen dompelen je onder in een ontspannende omgeving, zoals een bos of strand, waardoor je de pijn even vergeet. Je kunt deze methode combineren met andere technieken, zoals ademhalingsoefeningen. Sinds kort biedt MKC de mogelijkheid om een VR-bril te gebruiken tijdens de bevalling. 

Effectiviteit van pijnverlichting verschilt per persoon
Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle pijnverlichtingsopties even effectief zijn voor iedereen, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Het kan nuttig zijn om verschillende opties uit te proberen en te ontdekken wat het beste bij jou past. Bovendien is het altijd raadzaam om met je verloskundige te overleggen voordat je een pijnverlichtingsmethode probeert. Zij kunnen je begeleiden bij het gebruik ervan en eventuele zorgen bespreken.

Kortom, er zijn tal van natuurlijke pijnverlichting opties beschikbaar die je kunt overwegen tijdens de bevalling. Door een combinatie van verschillende methoden te gebruiken en te luisteren naar je eigen lichaam, kun je helpen de bevallingspijn op een comfortabelere manier te beheersen en jezelf voor te bereiden op een positieve geboorte-ervaring. Vraag ons gerust naar meer informatie over deze natuurlijke methoden voor pijnverlichting tijdens de bevalling.