Blogs

Marlies Bartels is veertig jaar verloskundige

Marlies Bartels vierde onlangs haar veertigjarig jubileum als verloskundige. “Er is in die tijd veel veranderd, maar de leukste verandering is dat er nu veel meer gekeken wordt naar de wensen van de zwangere zélf.”

"Ik ben voorlopig nog niet van plan om te stoppen!"

Al veertig jaar lang begeleidt Marlies Bartels zwangere vrouwen in en rond Roosendaal bij hun zwangerschap en bevalling. “Daardoor komt het heel vaak voor dat ik nu een bevalling begeleid van een vrouw die ik zelf óók nog op de wereld heb geholpen. En aangezien ik voorlopig nog niet van plan ben om te stoppen met dit mooie beroep, ga ik de derde generatie ook nog meemaken!”

Interessant vak

Marlies kende aanvankelijk het beroep verloskundige niet eens. “Ik kom uit een dorp en bij ons deed de huisarts nog de bevallingen. Maar toen het meisje naast wie ik op de middelbare school zat, vertelde dat ze verloskunde ging studeren, werd mijn interesse gewekt.” Ook Marlies ging de opleiding volgen. “En dat is een goede keuze geweest. Het is een interessant vak met veel verantwoordelijkheid en je hebt veel direct contact met mensen.” 

Rennen naar de bevalling

Haar eerste zelfstandige bevalling als gediplomeerd verloskundige kan ze zich nog goed herinneren. “Dat was in Rotterdam, waar ik na het afronden van mijn opleiding in een kraamkliniek werkte voordat ik in Roosendaal begon. Ik kwam met de auto vast te staan in het verkeer in de stad. Ik heb toen maar ergens geparkeerd en ben verder maar gaan rennen naar de bevalling. Gelukkig was ik nog op tijd!”

Jonge dames

In oktober 1981 startte Marlies en Roosendaal en ze is hier altijd gebleven. “Toen ik startte, was ik natuurlijk nog heel jong. Er is zelfs een vader geweest die bij de geboorteaangifte op het gemeentehuis zei, toen hem naar de verloskundige werd gevraagd: ‘Verloskundige? Welke verloskundige? Die hebben we helemaal niet gezien. Er waren alleen een paar jonge meiden bij de bevalling.’ Die jonge meiden, dat waren de kraamverzorgende en ik…”

Meer eigen regie

In veertig jaar tijd is er op het gebied van geboortezorg veel veranderd. “De positiefste verandering is dat er nu wordt gekeken naar de persoon die de zwangere is. Je kunt een bevalplan maken en je hebt zoveel mogelijk zelf de regie over je bevalling. Vroeger wist de zorgverlener wel wat goed voor je was en werd daar niet van afgeweken. Dan wilden bijvoorbeeld dames uit de Turkse en Marokkaanse cultuur graag verticaal bevallen, maar werden ze zo ongeveer op hun rug gedwongen. Gelukkig veranderde dat al snel, nu is er veel meer mogelijk.”

Echografie

Een heel belangrijke verandering is ook de ontwikkeling van de echografie. “Nu kun je daarop zowat de gelaatstrekken van de baby zien. Toen ik begon, was de beeldkwaliteit nog heel slecht en werd het eigenlijk ook nog niet veel gedaan. Dan kwam het nog wel eens voor dat je bij een bevalling kwam en het een complete verrassing was dat er niet één, maar twee kinderen geboren werden. Dat maak je tegenwoordig gelukkig niet meer mee.”

Collega’s op de wereld geholpen

Hoeveel baby’s Marlies in de afgelopen veertig jaar op de wereld heeft geholpen, weet ze niet. “Ik heb bewust nooit geteld hoeveel bevallingen ik heb begeleid, want daarmee maak je van baby’s nummers. Het gaat om de vrouw en haar baby, niet om het feit dat het toevallig mijn honderdste of duizendste bevalling is. Maar als ik ga rekenen, moeten het er toch wel tussen de drie- en de vierduizend zijn. En wat ook leuk is: ik heb een aantal collega’s op de wereld geholpen. Want vier van de baby’s bij wie ik de bevalling heb gedaan, zijn zelf uiteindelijk verloskundige geworden.”