Blogs

Maak kennis met de homeopathisch verloskundige

Je hebt vast al eens kennisgemaakt met Joyce van Leeuwen. Ze werkt als verloskundige bij Centrum voor Verloskunde ROOS en staat vrouwen bij tijdens hun zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Momenteel volgt Joyce de opleiding tot homeopathisch verloskundige. Lees hier wat homeopathie voor jou kan betekenen. 

Homeopathie tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd 

Joyce werkt sinds 2010 als verloskundige bij Centrum voor Verloskunde ROOS. Je kunt haar tegenkomen in het rode én in het blauwe team. Momenteel volgt ze de opleiding tot homeopathisch verloskundige. Joyce vertelt: “Ik vind het leuk mij steeds meer te verdiepen in verloskunde. Zo heb ik mij al gespecialiseerd in echoscopie en Hypnobirthing. Hypnobirthing is een zwangerschapscursus waarbij je leert ontspannen aan de hand van speciale ademhalingsoefeningen. Daarnaast heb ik al jarenlang interesse in homeopathie. Als ik vroeger ziek was, dan grepen we naar homeopathische middelen. Hier had ik veel baat bij. 
 

Opleiding tot homeopathisch verloskundige

Een zwangerschap, bevalling of kraamtijd gaat niet altijd over rozen. Je kunt last hebben van (extreme) misselijkheid, bekkenklachten, brandend maagzuur, slaapproblemen, bloedverlies en tal van andere klachten. Hierdoor kan je jouw zwangerschap, bevalling of kraamtijd veel minder prettig ervaren. Homeopathie kan veel betekenen voor zwangeren, daarom ben ik afgelopen voorjaar begonnen met een opleiding tot homeopathisch verloskundige. Ik hoop dit jaar af te studeren en tot die tijd werk ik onder begeleiding van een klassiek homeopaat.
 

Wat is homeopathie precies?

Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze waarbij het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt aangesproken. Heb je je gesneden, dan krijg je een snee. Je lichaam zorgt er vervolgens voor dat er een korstje op de snee komt en het wondje geneest. Zo werkt het ook met homeopathie: ben je misselijk, dan kan je je lichaam een prikkeltje geven om de misselijkheid aan te pakken. Je geeft een zetje in de juiste richting, zodat je lichaam zelf aan het werk gaat. Bij homeopathie wordt gebruikgemaakt van planten, kruiden en mineralen. Deze hebben unieke eigenschappen en kunnen worden ingezet voor uiteenlopende gezondheidsklachten.
 

Hoe gaat homeopathie in zijn werk? 

Ik begin de behandeling met een intakegesprek van een uur. Tijdens dit intakegesprek gaan we de diepte in en vraag ik je naar je gezondheid, je klachten en ziekte in je familie. Vervolgens zoek ik in het homeopathiehandboek naar middelen die specifiek bij jouw klachten passen – vaak heb je baat bij een combinatie van middelen. De planten, kruiden en mineralen zijn veilig om tijdens de zwangerschap te gebruiken. Ik los de middelen op in alcohol en schud het geheel. Zo komt de werkzame stof vrij. Vervolgens laat ik je aan het middel ruiken, dit wordt ook wel een ruikdosering genoemd. Jouw reukslijmvliezen pikken de stof op en geven een seintje af aan jouw hersenen. Door een klein prikkeltje wordt jouw lichaam aangestuurd om de klacht zelf te bestrijden. In veel gevallen merk je gelijk verschil en soms moet je gedurende enkele weken of maanden een ruikdosering gebruiken. 
 

Voor welke klachten kun je homeopathie inzetten? 

Ben je zwanger, dan kan homeopathie helpen bij misselijkheid, bekkenklachten, brandend maagzuur, obstipatie, zwangerschapsjeuk, slaapproblemen en stress. Ook bij een miskraam of missed abortion kan homeopathie helpen om het loslaten van de miskraam te ondersteunen. Bij de bevalling kan het helpen bij bloedverlies, pijnbestrijding, wondherstel, het soepeler maken van de baarmoedermond en het reguleren of opwekken van weeën. In de kraamtijd kan homeopathie helpen bij blaasontsteking, spruw, slaapproblemen, borstontsteking, borstvoeding en bloedverlies. Zelfs jonge baby’tjes kunnen baat hebben bij homeopathie, bijvoorbeeld bij darmkrampjes, slaapproblemen, geel zien, oogontsteking en huilproblemen.
 

Heb jij behoefte aan homeopathie?

Vaak wordt er bij homeopathie gedacht: baat het niet, dan schaadt het niet. Dit is een verkeerde opvatting, want homeopathie is niet zweverig. Het is een bewezen geneeswijze dat op de persoon is afgestemd. Het is maatwerk, want geen twee personen krijgen dezelfde homeopathiebehandeling. Door de behandeling kunnen je klachten verminderen of helemaal weggaan. Dat is heel mooi! 

Ben je zwanger en wil je gebruikmaken van homeopathie tijdens de zwangerschap, bevalling of kraamtijd? Geef dit aan bij jouw verloskundige en je wordt naar mij doorverwezen. Homeopathie wordt in veel gevallen (gedeeltelijk) vergoed bij een aanvullende verzekering. Vraag jouw verzekeraar naar de exacte vergoeding.”

Meer informatie vind je op de website van Joyce: www.puurzwanger-homeopathie.nl