Blogs

Jouw eerste maand als moeder

Een kind krijgen is de grootste verandering van je leven. Hoewel je je er (als het goed is) negen maanden op hebt kunnen voorbereiden, kun je je van tevoren eigenlijk nooit écht voorstellen hoe het is om een baby te hebben. Wat kun je in jouw eerste maand als moeder verwachten? We delen onze ervaringen en geven je tips! 

Herstellen na de bevalling

Een bevalling is een behoorlijk inspannende gebeurtenis. Want laten we eerlijk zijn: jouw lichaam levert tijdens de bevalling een absolute topprestatie! Dat je daarvan even moet herstellen, is ook niet zo gek. Zeker niet wanneer je bijvoorbeeld een knip hebt gehad, of ingescheurd bent. En zeker als je bent bevallen via een keizersnede is het belangrijk om goed te herstellen. Laat je dus lekker verwennen door je partner, geniet van jullie eerste tijd als gezinnetje en luister naar je lichaam. In de kraamweek komt je verloskundige bij je langs voor een controle. Heb je toch nog meer vragen, of maak je je ergens zorgen over? Bel ons gerust! 

  • Tip: Voel je niet schuldig als je de eerste dagen na de bevalling nog even geen kraambezoek wilt hebben. Het is heel logisch dat je even de tijd wilt nemen om te herstellen. 

Kraamzorg en daarna

Tijdens de eerste dagen na de bevalling krijg je thuis hulp van een kraamverzorgende. Veel vrouwen vinden het erg fijn om die eerste dagen terug te kunnen vallen op iemand die hen laat zien hoe dat nou werkt, zorgen voor een baby. Hoe neem je de temperatuur op? Wat is de handigste manier om de baby in bad te doen? En ook voor tips over borstvoeding kun je bij je kraamverzorgende terecht. Vraag haar dus alles wat je wilt weten, want voor je het weet is ze weer weg! Je voelt je de eerste weken misschien een beetje hulpeloos. Maak je geen zorgen: álle nieuwe moeders voelen zich zo. Uiteindelijk kom je in de routine van de zorg voor je baby en valt alles langzaam op z’n plek. 

  • Tip: Voel je je onzeker, of heb je een vraag over hoe je het beste voor je baby kunt zorgen? Praat erover met je moeder, vriendinnen of zussen die al moeder zijn. Wedden dat ze jou graag tips en advies geven? 

Kraamtranen

Zoals we aan het begin al zeiden: moeder worden is een flinke verandering in je leven. Bovendien doet een zwangerschap en een bevalling nogal wat met je hormoonhuishouding én kan het slaapgebrek je parten gaan spelen. Kraamtranen zijn dus helemaal niets om je voor te schamen: laat je tranen lekker de vrije loop! 

  • Tip: Kraamtranen zijn heel normaal. Maar wanneer je langer dan twee weken het gevoel hebt dat je niet goed in je vel zit of wanneer je klachten erger worden, kan er meer aan de hand zijn, zoals een postnatale depressie. Aarzel niet om contact op te nemen met je huisarts wanneer je denkt dat dit ook bij jou het geval is. Je bent zeker niet de enige! 

Stel ons gerust je vraag!

Bij Centrum voor Verloskunde ROOS hebben we al duizenden vrouwen begeleid tijdens hun zwangerschap en bevalling. Voor ons is geen vraag te gek. Dus heb jij tijdens je zwangerschap of na je bevalling een vraag? Stel hem gerust! Wij helpen je graag verder, zodat jouw eerste maand als moeder zo prettig mogelijk verloopt.