Blogs

Hoe bereid je broertjes en zusjes voor op de komst van de baby?

Gefeliciteerd! Er is een baby op komst en dat betekent dat er veel verandert in jullie gezin. Het is belangrijk om je kind(eren) tijdens je zwangerschap goed voor te bereiden op de komst van het nieuwe gezinslid. Zo kunnen jullie deze bijzondere periode optimaal beleven. We hebben enkele waardevolle tips verzameld om deze overgang zo soepel en speciaal mogelijk te maken!

Betrek je kind(eren) bij de zwangerschap

Om je kind(eren) te laten wennen aan het idee van een nieuw broertje of zusje, kun je ze betrekken bij de zwangerschap. Laat ze bijvoorbeeld meehelpen met het inrichten van de babykamer of het uitzoeken van kleertjes en speelgoed. Zo voelen ze zich betrokken en belangrijk. Ook kun je ze af en toe je buik laten voelen als de baby schopt. Zo wordt het voor hen iets tastbaarder.

Praat over de veranderingen

Het is belangrijk om met je kind(eren) te praten over de veranderingen die gaan komen. Je kunt uitleggen dat je misschien wat vaker moe bent en dat je hulp kunt gebruiken bij sommige klusjes in huis. Ook kun je vertellen dat de baby veel zal huilen en slapen, en dat ze af en toe wat geduld moeten hebben als ze iets met jou willen doen. Maar vergeet ook zeker niet te benoemen dat het ontzettend leuk wordt met een broertje of zusje erbij!

Samen kennis maken met de baby

Leg de baby op enige afstand van jezelf en neem het broertje of zusje in je armen. Bekijk samen nu de baby. Zo is het plekje van het oudere kind niet ingenomen door de baby.

Lees samen boekjes

Er zijn veel leuke (voorlees)boekjes beschikbaar die het thema ‘een baby krijgen’ behandelen. Lees deze samen met je kinderen, zodat ze spelenderwijs leren wat het betekent om een broertje of zusje te krijgen. Zo wordt de komst van de baby op een leuke en begrijpelijke manier besproken.

Qualitytime

Zorg ervoor dat je ook na de geboorte van de baby nog genoeg tijd doorbrengt met je andere kind(eren). Plan bijvoorbeeld regelmatig een momentje in om samen iets leuks te doen, zoals een spelletje spelen of een film kijken. Zo kunnen jullie blijven genieten van kostbare momenten met elkaar!

Geef je kind(eren) de tijd om te wennen

Ja, we begrijpen het, een nieuw gezinslid kan voor wat onrust en jaloezie zorgen bij je kind(eren). Maar onthoud, met een beetje geduld, liefde en aandacht zullen ze al snel wennen aan de nieuwe situatie. Voor je het weet, zijn ze trots op hun kleine broertje of zusje en worden ze de allerbeste vrienden!

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je broers en zussen voorbereidt op de komst van de baby? Neem gerust contact met ons op! Wij helpen je graag verder, zodat deze bijzondere tijd zo goed mogelijk verloopt.