Blogs

Het is een privilege om bij ROOS te werken als verloskundige

Aimée Grote Beverborg werkt als waarnemer in de zomermaanden bij Centrum voor Verloskunde  ROOS. Vanaf juli tot en met september (en wellicht daarna ook) kun je haar tegenkomen tijdens diensten en spreekuren. We stellen haar graag aan je voor! Met kennis en ervaring uit Amsterdam en Tanzania ondersteunt ze de praktijk.

‘De ervaring in Tanzania zet mij met beide benen op de grond. De zorg in Nederland is echt goed.’ Aimée

Aimée is opgegroeid in Roosendaal en vliegt uit naar Amsterdam voor de Verloskunde Academie. Ze gaat na haar studie in 2021 direct aan de slag als waarnemer bij een praktijk in Amsterdam. Het kriebelt om in het buitenland ervaring op te doen. Op het moment dat haar wordt gevraagd om mee te doen aan een te winnen reisbeurs twijfelt ze geen moment en schrijft een motivatie. Ze wint deze reisbeurs en vertrekt samen met twee collega’s, die ook haar vriendinnen zijn, naar Tanzania.

Van betekenis zijn voor vrouwen

Waar Aimée verwacht had juist van betekenis te kunnen zijn voor bevallende vrouwen in Tanzania, blijkt dat niet helemaal waar. Het gebrek aan of het niet altijd toegang hebben tot de juiste middelen zorgt soms voor vervelende situaties. “Het is een privilege om in Nederland te mogen werken als verloskundige.” Zegt Aimée. De harmonie op de verlosafdeling is daarentegen heel waardevol. “In Nederland hebben vrouwen veel privacy na de bevalling en liggen ze vaak alleen op een kamer. In Tanzania liggen alle vrouwen in een grote ruimte te kramen. Het mooie hiervan is dat vrouwen veel kennis met elkaar delen en elkaar bijvoorbeeld helpen bij het geven van borstvoeding.” Waar kunstvoeding in Nederland voorhanden is, is dat in Afrika niet het geval. “Dus zorgen ze dat het geven van borstvoeding lukt, hoe dan ook. Het is dan zo waardevol dat je de steun van andere vrouwen om je heen hebt. Misschien iets wat sommige vrouwen in Nederland juist op dat moment missen. Bij ROOS proberen we iets soortgelijks in de vorm van centering pregnancy.”

Het mooiste compliment voor Aimée

Er verschijnt een grote glimlach wanneer Aimée vertelt over het mooiste compliment dat ze onlangs heeft ontvangen: “De zus van een vriendin vertelde me dat ze me graag als verloskundige bij de bevalling wil hebben. Dat vind ik echt een mooi compliment. Dat iemand je in korte tijd toevertrouwt om je bij te staan tijdens een bijzondere gebeurtenis. Daarnaast is de waardering die wordt uitgesproken over hoe je hebt gehandeld altijd een groot compliment.”

In je kracht door verloskundige Aimée

De positieve en vriendelijke uitstraling van Aimée laten je direct op je gemak voelen. “Ik wil graag mijn positiviteit naar mensen overbrengen, zodat vrouwen in hun kracht staan. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik ze goed informeer over de keuzes die ze hebben.” Aimée beweegt mee met wie voor haar zit. “Wil je thuis in bad bevallen? Dan probeer ik deze wens te realiseren. Een klinische bevalling met ruggenprik? Ook helemaal goed! Het gaat erom dat je weet welke mogelijkheden er zijn, en dat je kiest wat goed voelt. Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten tijdens spreekuren of een dienst!”