Blogs

Gezond eten en borstvoeding

Gezond eten is belangrijk voor iedereen. Maar zeker als je net bevallen bent en borstvoeding geeft, is het goed om extra te letten op wat je eet. Want jouw voeding heeft invloed op je moedermelk. Waar moet je op letten? Enkele tips. 

Eet en drink wat extra’s

Borstvoeding aanmaken en geven vraagt behoorlijk wat energie en vocht van je lichaam. Net als altijd is het belangrijk om gezond te eten, maar van sommige producten heeft je lichaam nét iets meer nodig. Het kan goed zin om meer noten, vlees of vleesvervangers te eten, maar ook om wat meer margarine op je brood te nemen. Ook genoeg drinken is belangrijk. Tip: drink zelf een glas water terwijl je baby bij jou drinkt. Zo houd je je vochtgehalte op peil!

Wat mag je niet eten en drinken?

Alles wat jij eet, gaat via de borstvoeding ook naar de baby. Sommige stoffen kunnen schadelijk zijn voor pasgeboren baby’s. Het is bijvoorbeeld goed om extra op te passen met vis: één keer per week vette vis is prima, maar vaker niet omdat er kleine hoeveelheden dioxines en zware metalen in kunnen zitten. In grote hoeveelheden kan dat schadelijk zijn. Daarnaast is het ‘t beste om helemaal geen alcohol te drinken tijdens deze periode. Wil je toch een glaasje drinken? Neem dan één glas, vlak nadat je borstvoeding hebt gegeven. En wacht daarna minimaal drie uur met voeden. Ook koffie, thee en energiedrank zijn geen aanraders: dat kan je baby onrustig maken. 

Hoe zit het met borstvoedingsthee?

In veel borstvoedingsthee zit anijs en venkel. Dat zijn echter ingrediënten die, in bepaalde hoeveelheden, meer plantengifstoffen kunnen bevatten dan goed is voor kleine baby’s. Let dus goed op de ingrediënten van je borstvoedingsthee en vermijd varianten met venkel en anijs. Geef het ook zeker niet aan baby’s met darmkrampjes. Een beschuit met muisjes of venkel in een gerecht kan geen kwaad: daarin zitten veel minder gifstoffen dan in de thee die ervan gemaakt wordt. 

Meer weten over jouw voeding tijdens borstvoeding? 

Wil je meer weten over wat je wél, en juist niet moet eten als je borstvoeding geeft? Vraag het gerust aan je verloskundige. We geven je graag tips en advies op maat. In de app van het voedingscentrum ZwangerHap staat ook alle informatie hierover.

Bron: https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/borstvoeding-en-flesvoeding/borstvoeding-geven/eten-tijdens-de-borstvoeding.aspx