Blogs

De voor- en nadelen van strippen

Naarmate je zwangerschap vordert, wordt de spanning vaak groter. Wanneer begint die bevalling eindelijk? Als het niet spontaan op gang komt, is er soms een duwtje in de juiste richting nodig. Een optie die je dan kunt overwegen is ‘strippen’. Maar wat houdt dat eigenlijk in? En wat zijn de voor- en nadelen? Lara Jansen van Galen, verloskundige bij Centrum voor Verloskunde ROOS, vertelt het je graag.

Wat is strippen precies?
Strippen is een handeling die door een verloskundige kan worden uitgevoerd wanneer je over je uitgerekende datum bent en de bevalling nog niet spontaan is begonnen. Lara: “Hierbij maken we met één of twee vingers de vliezen van de baarmoedermond los. Door dit te doen kunnen er hormonen vrijkomen die de bevalling in gang zetten.”

Wanneer kies je voor strippen?
Veel vrouwen overwegen om gestript te worden. Lara vertelt: “Het is een minder ingrijpende methode dan de bevalling opwekken met medicijnen. Bovendien kan het voorkómen dat je later in het ziekenhuis ingeleid moet worden.” Er zitten wel wat voorwaarden aan verbonden. “Allereerst moet je baarmoedermond al wat zachter zijn en ook al een goede opening hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je vliezen nog intact zijn, omdat strippen niet veilig is als de vliezen al gebroken zijn; dit vanwege het risico op infectie. De baby moet ook in de juiste positie liggen, met het hoofdje naar beneden in een voorliggende houding.”

Wat zijn de voor- en nadelen van strippen?
Als je overweegt om gestript te worden, is het goed om op de hoogte te zijn van alle voor- en nadelen. Lara licht toe:

Voordelen van strippen:

  1. Natuurlijke methode: strippen is een natuurlijke manier om de bevalling te stimuleren zonder het gebruik van medicijnen.
  2. Veilig: strippen is veilig voor jou en je baby.
  3. Mogelijk snellere bevalling: voor sommige vrouwen kan strippen de start van de bevalling versnellen.
  4. Meer kans op een natuurlijke bevalling: door de bevalling op gang te helpen, verklein je mogelijk de kans dat je een medische inleiding nodig hebt. Dit kan ook de kans op een keizersnede of andere medische handelingen verminderen.

Nadelen van strippen:

  1. Geen garantie: strippen biedt geen garantie dat de bevalling daadwerkelijk op gang komt.
  2. Oncomfortabel: sommige vrouwen vinden de handeling oncomfortabel.
  3. Vervelende bijwerkingen: strippen kan enkele vervelende bijwerkingen hebben zoals bloedverlies, een harde buik en krampen.

Hoeveel kans op bevallen?
Met strippen kan je de kans vergroten dat de bevalling op een natuurlijke manier start. Uit onderzoek blijkt dat tussen de 18% en 20% van de vrouwen binnen 24 uur na het strippen weeën krijgt. “Als verloskundige proberen we altijd de verwachtingen te managen. Hoewel strippen de kans op het op gang komen van de bevalling kan vergroten, garandeert het geen succes.” Aldus Lara. “Werkt het strippen? Dan krijg je binnen 24 uur weeën. Zo niet, dan is de strippoging helaas niet gelukt. Je kunt dan overwegen om na 48 uur opnieuw te strippen, mits dat medisch verantwoord is.”

Zorg dat je goed geïnformeerd bent
Bij Centrum voor Verloskunde ROOS staat goede begeleiding voorop. “Rond de 40e week van je zwangerschap bespreken we de optie van strippen om de bevalling te stimuleren. We zorgen dat je alle nodige informatie hebt, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Als je twijfelt, kunnen we eerst inwendig voelen om de situatie te beoordelen. Op basis daarvan kun je dan beslissen wat je wil doen.”