Zwanger worden en ovulatietesten

Wanneer jij en je partner hebben besloten dat jullie graag een kindje willen krijgen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk zwanger worden. Zoals je vroeger tijdens de biologieles hebt geleerd, kun je alleen zwanger worden wanneer je een eisprong – ook wel ovulatie genoemd - hebt gehad. Maar wanneer is die eisprong precies? Een ovulatietest kan je daarbij helpen.

Wat is een ovulatie?

Tijdens de ovulatie of eisprong komt het eitje dat de afgelopen maand is gerijpt in je eierstok los en beweegt het zich richting de eileider. Wanneer het daar wordt bevrucht, gaat het verder richting de baarmoeder en nestelt het klompje cellen zich in je baarmoederwand. Als alles goed gaat, houd je negen maanden later jouw kindje in je armen! Wordt het eitje niet bevrucht? Dan verlaat het, samen met je baarmoederslijmvlies, tijdens de menstruatie je lichaam. 

Ovulatie bepalen

De eisprong vindt, bij een cyclus van 28 dagen, meestal precies op de helft van de cyclus plaats: op de veertiende dag na de eerste dag van je laatste menstruatie. Rondom de eisprong maakt je lichaam meer luteïniserend hormoon (LH) aan. Met een ovulatietest kun je precies meten wat de hoeveelheid LH in jouw lichaam is. Is die opeens hoger, dan weet je dat je een eisprong hebt. 

Ovulatietest

Er zijn diverse ovulatietesten op de markt, waarmee je kunt bepalen wanneer je ovulatie is. Een ovulatietest gebruik je op dezelfde manier als een zwangerschapstest, door de teststrip in je urine te houden. Een ovulatietest meet de hoeveelheid LH in je urine en wanneer die piekt, is je ovulatie aan de gang. 

Ovulatietest betrouwbaar?

Een ovulatietest kan een betrouwbare manier zijn om je vruchtbare dagen te bepalen. Lees wel altijd goed de gebruiksaanwijzing van jouw ovulatietest. Het is wel van belang om zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip te testen. Zekerheid dat je vruchtbaar bent krijg je echter niet en je weet ook niet zeker of je niét vruchtbaar bent op andere dagen. Het is dus geen anticonceptiemiddel! 

Informatie zwanger worden verloskundige

Wil je zwanger worden? Bij Centrum voor Verloskunde ROOS in Roosendaal kun je terecht voor een kinderwensconsult. Je kunt ons dan al je vragen stellen en we vertellen je waar je op moet letten wanneer je zwanger wilt worden, bijvoorbeeld op het gebied van voeding en medicijngebruik. Veel aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de kosten van het kinderwensconsult. Probeer je al langer dan een jaar zwanger te worden? Dan kan je huisarts je verwijzen naar een gynaecoloog. 

1.jpg