Zo herken je dat je zwanger bent

Wanneer jullie eenmaal hebben besloten dat jullie graag een kindje willen, wil je natuurlijk zo snel mogelijk zwanger worden! Natuurlijk is de enige manier om het écht zeker te weten, een zwangerschapstest. Die zijn over het algemeen betrouwbaar vanaf de dag nadat je over tijd bent, ongeveer twee weken na de bevruchting. Het kan echter zijn dat je al voordat je over tijd bent, aan je lichaam merkt dat er iets aan de hand is. We zetten de meest voorkomende signalen voor je op een rijtje! 

Gevoelige borsten

Je kunt een week na de bevruchting al merken dat je borsten veranderen: ze kunnen zwaarder of pijnlijker aanvoelen en het kan zijn dat je blauwe aderen ziet verschijnen, omdat de bloedtoevoer naar je borsten verbetert. Achteraf zeggen vrouwen vaak dat ze aan hun borsten het eerst merkten dat ze zwanger waren.

Licht bloedverlies

Zes tot twaalf dagen na de bevruchting nestelt de eicel zich in je baarmoederwand. Dat kan een innestelingsbloeding tot gevolg hebben. Dat is onschuldig, maar kan een eerste teken zijn dat je zwanger bent. 

Misselijkheid

Veel vrouwen zijn in het eerste trimester van hun zwangerschap misselijk. Meestal is dat ’s ochtends het geval, maar er zijn pechvogels die er ook op andere tijdstippen last van hebben – of de hele dag door.

Stemmingswisselingen

Omdat er veel verandert in je lichaam en je hormoonhuishouding, kun je de eerste weken behoorlijk emotioneel zijn. Snel huilen, door het minste of geringste geïrriteerd raken: het komt allemaal voor. 

Vermoeidheid

Er zijn natuurlijk tal van redenen waardoor je je vermoeid kunt voelen, dus heel betrouwbaar is dit signaal niet. Maar zwangere vrouwen zijn vaak wel sneller vermoeid en voelen zich soms na het opstaan al futloos. Dat kán dus een teken zijn dat je zwanger bent. 

Zwanger! En nu?

Of je écht zwanger bent, daarop kan alleen een zwangerschapstest je antwoord geven. Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Je kunt je, wanneer je dat prettig vindt, meteen aanmelden bij Centrum voor Verloskunde ROOS. De eerste afspraak vindt plaats wanneer je ongeveer acht weken zwanger bent,maar het kan natuurlijk altijd zo zijn dat het verstandig is eerder te komen. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Centrum voor verloskunde ROOS

Boerhaavelaan 25 - 4708 AE Roosendaal

To do

  • Zwangerschapstest positief, meld je aan;
  • Neem voldoende rust;
  • Geen alcohol, niet roken;
  • Veel water drinken;