Vaders opgelet: dit zijn de do’s en don’ts tijdens de zwangerschap

Gefeliciteerd, jullie verwachten samen jullie eerste kindje! Niets is mooier dan de zwangerschapsperiode, maar het kan ook best pittig zijn. Voor zowel je partner als voor jezelf. Hoogstwaarschijnlijk vliegen de hormonen je rond de oren. Je partner kan misschien wat minder hebben of is wat meer emotioneel. Om je als vader te helpen, hebben wij alle do’s en don’ts tijdens de zwangerschap voor je op een rij gezet.

DO: heb geduld en wees lief voor je partner

Tijdens de zwangerschap kan je partner iets prikkelbaarder zijn dan normaal. Het is als partner belangrijk om hier extra rekening mee te houden. Heb geduld, zeur niet over kleine dingen, luister naar het geneuzel en het belangrijkste: wees extra lief voor je partner.

 

DON’T: zeggen dat ze dik of enorm wordt

Misschien denk je dat ze het wel leuk vindt wanneer je zegt dat ze een schattig bol buikje krijgt of dat ze er mooi zwanger uitziet. Maar dat is juist wat ze niét wil horen deze periode. Zwangere vrouwen worden hier namelijk echt niet blij van. Zeg daarom iets vaker dat ze er mooi uitziet zonder iets te benoemen over de zwangerschap.

 

DO: Laat haar goed uitrusten

Zwanger zijn is niet niks. Zorg ervoor dat jouw partner daarom voldoende rust in deze periode. Laat haar lekker uitslapen of op tijd naar bed gaan. Verras haar daarnaast ook met bijvoorbeeld een ontbijt op bed, of bied wat vaker aan om te koken. Het zijn misschien kleine dingen met weinig moeite, maar voor je partner is dit een groot gebaar.

 

DON’T: boos worden als ze iets vergeet

Zwangerschapsdementie bestaat écht. Wordt daarom niet boos wanneer ze iets vergeet. Of het nu gaat over het zoeken van haar telefoon die ze vast heeft, of dat ze een afspraak vergeten is. Ze kan er gewoon simpelweg niets aan doen.

 

DO: niet klagen over het huishouden en vaker zelf taken oppakken

Eén tip: zeg nooit wat over het huishouden. Zwangere vrouwen dragen natuurlijk wel een extra leven met zich mee waardoor de huishoudelijke taken iets zwaarder worden. Pak daarom, hoe vervelend misschien ook, zelf wat taken op. Pak de stofzuiger uit de kast of doe de afwas na het eten. Je zal zien dat ze dit enorm waardeert. Scoor je ook meteen pluspunten!

 

DON’T: aan haar borsten zitten óf er überhaupt naar kijken

Tuurlijk is het leuk om te zien dat je partner een grotere cup maat heeft gekregen. Maar wanneer je er aan gaat zitten zonder te vragen kan je toch wel een klap verwachten. Zelfs alleen al het kijken naar de borsten kan pijn doen voor een zwangere vrouw.

 

DO: troost haar

Zwangere vrouwen zijn extra emotioneel. Ga daarom niet zeggen dat je partner zich aanstelt wanneer ze begint te huilen. Dan is de kans namelijk groot dat ze nog harder begint. Troost haar, geef een knuffel wanneer ze het nodig heeft en luister naar wat haar dwars zit.

 

DON’T: zeuren om seks

Het is nu eenmaal zo, vrouwen kunnen minder zin in seks hebben tijdens de zwangerschap. Het zijn de hormonen waar je helaas niks aan kunt doen. Geef haar in plaats daarvan een goede knuffel, laat je gebruiken als kussen of geef een goede massage.

Met bovenstaande tips kom je veilig de zwangerschap door. Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap goed te luisteren naar je partner. Laat haar zelf vertellen wat ze wél en niet wil. Geef haar wat vaker complimentjes. Zo kunnen jullie beide genieten van deze extra mooie tijd!