HG zwangerschap: wat is het en wat kun je ertegen doen?

Misselijkheid tijdens de zwangerschap is de meest voorkomende zwangerschapskwaal. Dit is natuurlijk heel vervelend, maar gelukkig gaat het na een tijdje weer over. Maar niet voor iedereen. Zo hebben sommige zwangere vrouwen de gehele zwangerschap last van extreme misselijkheid en braken. Dit noemen we hyperemesis gravidarum (HG). Wat is het precies en hoe ga je ermee om? Joyce van Leeuwen, homeopathische verloskundige bij Centrum voor verloskundige ROOS en ervaringsdeskundige, vertelt het ons graag.

Wat is HG zwangerschap precies?

Hoewel sommige zwangere vrouwen maar minimaal last hebben van zwangerschapskwalen, hebben anderen er juist ontzettend veel last van. Zo ook Joyce. Niet alleen bij haar eerste zwangerschap, maar ook bij haar tweede heeft ze last gehad van hyperemesis gravidarum. Joyce vertelt: “Ongeveer 90% procent van de vrouwen die zwanger is heeft in deze periode last van misselijkheid. HG zwangerschap daarentegen komt een stuk minder vaak voor. In de vijfde of zesde week van mijn zwangerschap begon ik last te krijgen van extreme misselijkheid. Wanneer iemand last heeft van hyperemesis gravidarum, ben je de hele dag continu misselijk. Hierbij komt ook braken vaak kijken. Dit zorgt er vaak voor dat je niet meer in staat bent om je dagelijkse bezigheden te kunnen doen. Je wilt de hele tijd op bed liggen.”

De meeste klachten die bij HG zwangerschap voorkomen zijn extreme misselijkheid en braken. Zo kun je in deze periode bijna niks meer binnenhouden. Soms zelfs geen water. Maar ook afvallen, extreme vermoeidheid, overgevoeligheid, niet in staat om je bezig te houden met je dagelijkse bezigheden en uitdroging kunnen symptomen zijn van HG zwangerschap. Vaak nemen ze in de loop van de zwangerschap wel af, maar in sommige gevallen blijft het de hele zwangerschap bestaan.

Oorzaak HG zwangerschap

De oorzaak van deze kwaal is nog niet helemaal bekend. Eerst werd er namelijk gedacht dat het komt door een overgevoelige reactie op het hormoon hCG. Dit hormoon zorgt vaak voor een goede start van de zwangerschap, maar kan ook voor zwangerschapskwaaltjes zorgen. Alleen neemt dit hormoon na twintig weken af terwijl een aantal vrouwen na deze twintig weken nog steeds last houden van de klachten. Een klein stofje in de vroege placenta lijkt ook de oorzaak te kunnen zijn. Dit stofje zorgt ervoor dat er een deel van de hersenen aan het werk gaan, wat zorgt voor misselijkheid en braken. Maar ook stress kan de boosdoener zijn en de klachten erger maken.

Is het gevaarlijk tijdens de zwangerschap?

In eerste instantie is hyperemesis gravidarum niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Joyce vertelt: “Voor de baby is er eigenlijk helemaal geen gevaar. Dit komt doordat je lichaam reserves aanmaakt. Zodra je niet meer veel eet, vaak moet braken en begint uit te drogen zorgen deze reserves ervoor dat de baby niets tekortkomt. Voor jezelf kan het wel schadelijk zijn. Je kan namelijk het risico lopen op ondervoeding en uitdroging. Hierdoor ga je jezelf erg slap voelen en heb je nergens meer energie voor. Bij mijn eigen zwangerschappen ben ik beide keren in het ziekenhuis belandt vanwege uitdroging. Maar ook wanneer je leven beperkt wordt en je het even niet meer ziet zitten kan hulp van de huisarts nodig zijn.

De behandeling van hyperemesis gravidarum

Wanneer je tijdens je zwangerschap last hebt van HG, kan dit op verschillende manieren worden behandeld. Zo kan de huisarts medicijnen op recept voorschrijven, maar ook gemberpillen of gemberthee lijkt bij sommige vrouwen te helpen. In de uiterste gevallen kan er via de gynaecoloog medicatie worden gegeven. Alleen is dit wel echt het laatste middel omdat hier een aantal risico’s aan

verbonden zitten. Daarnaast kan homeopathie helpen. Bij deze behandeling wordt er gebruik gemaakt van middelen met een meer natuurlijke basis. Door deze middelen worden milde klachten beperkt. De werking is bij iedereen verschillend, maar wel zijn er vaak zichtbare effecten. Zo worden sommige vrouwen helemaal niet meer misselijk of een heel stuk minder. Het voordeel van homeopathie is dat we hier juist kijken naar de persoon zelf. Bij een huisarts krijgt iemand iets voorgeschreven dat iedere vrouw kan krijgen. De behandeling van HG zwangerschap met homeopathische middelen zorgen voor mooie resultaten.

Hoe kan je het beste omgaan met een HG zwangerschap?

Tijdens een HG zwangerschap kunnen homeopathische middelen helpen. Maar ook rust is belangrijk. Je hebt immers al weinig voeding binnen en daarom dus bijna tot geen energie. Wel is het belangrijk dat je ieder uur kleine beetjes probeert te eten. Hier kan je lichaam vervolgens weer wat brandstof uithalen. Het belangrijkste is dat je kijkt naar wat voor jou het beste aanvoelt. Zo gaan sommige vrouwen juist werken voor afleiding en sommige vrouwen kunnen dat weer helemaal niet. HG zwangerschap is bij iedereen anders. Acupunctuur kan ook de klachten verminderen. Ook osteopathie werkt bij sommige zwangere vrouwen. Hierbij zorgen ze ervoor dat de scherpe randen eraf gehaald worden. Maar wat vooral belangrijk is het feit dat uiteindelijk allemaal goed komt en je er iets moois voor terug krijgt. Zoek de lichtpuntjes op in deze periode. Kijk uit naar de echo’s. Ga er even uit en maak een wandeling buiten met bijvoorbeeld je hond. Dit zijn uiteindelijk de dingen waar je weer energie uithaalt.”