Borstvoeding of kunstvoeding

Borstvoeding geven is iets heel natuurlijks, het is de beste voeding voor jullie kindje. Dit komt omdat moedermelk zich aanpast naar de behoefte van je kindje. Het is op maat gemaakt en past zich per voeding aan en houdt hierbij ook zelf rekening met de leeftijd van je kindje. Moedermelk bevat precies de juiste voedingsstoffen, antistoffen en groeihormonen die een kind nodig heeft voor een optimale ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Moedermelk beschermt je kind tegen verschillende infecties, allergieën en darmproblemen, maar ook tegen overgewicht, suikerziekte en een te hoge bloeddruk: ziekten die op latere leeftijd kunnen ontstaan. Ook voor jou als moeder heeft borstvoeding veel gezondheidsvoordelen. Door het geven van borstvoeding heb je een kleinere kans op nabloedingen en zorg je voor een goed herstel van je lichaam na de zwangerschap en bevalling. Bovendien heb je een kleinere kans op eierstokkanker, baarmoederhalskanker en sommige vormen van borstkanker, en een kleinere kans op botontkalking wanneer je je kindje langer voedt.

Borstvoeding op gang brengen

In principe kan iedereen borstvoeding geven. Bij twee procent van de vrouwen is het vanwege lichamelijke oorzaken niet mogelijk. Borstvoeding vraagt vaak wel inspanning en doorzettingsvermogen. Als moeder en kind moeten jullie beiden aan het voeden en aan elkaar wennen, je moet op elkaar ingespeeld raken. Voor beiden is het nieuw. De borstvoeding komt op gang doordat je kindje aan de borst drinkt. Het is belangrijk om je kindje in de kraamperiode minimaal acht tot twaalf keer per 24 uur aan de borst te leggen. Een goede manier van aanleggen is hierbij essentieel. Als je kindje niet goed aanligt, wordt de borstvoeding niet goed gestimuleerd en kun je last krijgen van tepelkloven. Als er een situatie ontstaat waardoor je kindje niet aan de borst wil drinken, kun je gaan kolven. Zo wordt in ieder geval de productie op gang gebracht en is er voeding zodra je kindje wel weet hoe het moet drinken. Je hoeft geen kolf aan te schaffen, deze zijn voor een paar euro per dag te huur bij de kraamcentra. Tijdens de periode van borstvoeding krijg je begeleiding door de kraamverzorger en de verloskundige. Als er problemen ontstaan en er geen verbetering optreedt, kan het zinvol zijn om een lactatiekundige te benaderen.

Kunstvoeding

Wil je of kun je geen borstvoeding geven, dan is kunstvoeding een alternatief. Het is verstandig één merk voeding te kiezen en je baby deze te blijven geven. Haal alvast kunstvoeding, flesjes en spenen in huis voordat de baby geboren is. Wil je meer informatie over het geven van flesvoeding? Kijk dan op de website van het Voedingscentrum.

Hulp bij borstvoeding

Soms is borstvoeding geven niet altijd even makkelijk. Vaak kan je verloskundige of je kraamverzorgster je goed op weg helpen, maar soms heb je meer begeleiding nodig. Dan kun je contact opnemen met Janneke van Hooijdonk. Omdat zij het werk als lactatiekundige doet naast haar werk als verloskundige, kan zij mogelijk niet altijd een lactatiekundig advies op korte termijn bieden. Zij kan je dan doorverwijzen naar een andere lactatiekundige in de regio.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden lactatiekundige zorg geheel of gedeeltelijk. Kijk voor een overzicht van de vergoedingen per verzekeraar op: www.nvlborstvoeding.nl.

Handige websites