Blogs

Verloskundige in tijden van corona

Sinds de coronacrisis in maart in volle hevigheid losbarstte, is weinig meer hetzelfde gebleven. Ook het werk van onze verloskundigen is erg veranderd. Marlies Bartels vertelt in deze blog over haar ervaringen. 

 

“Bij Centrum voor Verloskunde ROOS doen we er alles aan om vrouwen op een fijne, cliëntvriendelijke manier te begeleiden tijdens hun zwangerschap, bevalling en kraambed, waarbij we waar mogelijk aan hun wensen voldoen. Met aandacht voor moeder, partner én kind. Op dit moment kan dat niet zoals we dat zelf zouden willen en dat is niet alleen vervelend voor ons, maar vooral ook voor de vrouwen die we begeleiden. 

Zeker in het begin, toen de partner niet mee naar binnen mocht bij de echo’s, hebben veel zwangeren dat als heel belastend ervaren. Want je leeft samen naar de bevalling toe, je wilt alles samen ervaren. Echo’s zijn daarin belangrijke mijlpalen. We hebben het helaas een paar keer meegemaakt dat we een vrouw die alleen op de behandeltafel lag, tijdens een echo slecht nieuws over haar baby moesten geven. Op zo’n moment heb je als vrouw je partner nodig om samen de klap op te vangen. Dat dat niet kon, was erg zwaar.

Ook het feit dat er maar één persoon bij de bevalling mag zijn, is lastig. Want sommige vrouwen willen hun man erbij hebben, maar ook bijvoorbeeld hun moeder. Bovendien dragen onze medewerkers nu zowel tijdens de controles als bij de bevalling een mondkapje en verloopt de bevalling zo ‘contactarm’ als mogelijk. We raken de vrouw alleen aan voor medische handelingen en controles. Even de rug masseren, een been vasthouden of de vrouw in onze arm laten knijpen tijdens een wee: allemaal zo weinig mogelijk. Ook na een half jaar zijn we daar niet aan gewend. 

Wat ik ook jammer vind, is dat onze voorlichtingsavonden en Centering Pregnancy al sinds maart stil liggen. We zijn wel bezig om deze digitaal op te zetten. Houd dus onze Facebookpagina en website in de gaten voor aankondigingen hierover!  

Tussen alle nadelen was er wat mij betreft wel één lichtpuntje. Aan het begin van de coronacrisis zagen we dat vrouwen die eigenlijk in het ziekenhuis wilden bevallen, er uiteindelijk toch voor kozen om thuis hun baby te krijgen. In verreweg de meeste gevallen hebben zij hun thuisbevalling als heel prettig ervaren. Op dit moment zitten we in de tweede golf van besmettingen en het zou zomaar kunnen dat we ook de komende tijd weer meer thuisbevallingen gaan begeleiden. Als ik dan toch één positief puntje zou moeten benoemen, is het dat – al is het nog zo klein.”