Nieuws

Petry in Sierra Leone

Hoewel ze 1 juli op pensioen is gegaan, zit Petry niet stil en heeft ze de verloskunde niet helemaal vaarwel gezegd. We kregen foto's en onderstaand verslagje van haar reis naar Sierra Leone. Meer foto's kunnen jullie zien in de reacties bij het bericht op Facebook.

 
 

Onlangs was ik 5 weken in Sierra Leone om daar trainingen te geven in verloskundige vaardigheden. Sierra Leone ligt in West Afrika en kent een lange grens met Guinee en Liberia. Het is één van de armste landen ter wereld. In 2014 werd het land opgeschrikt door een ebola uitbraak, die vele levens kostte. Het land is twee maal zo groot als Nederland en heeft 6 miljoen inwoners. Het is dus dunbevolkt. Enkele wegen geven enige ontsluiting, de meeste wegen zijn echter zandpaden met diepe plassen en kuilen nu aan het einde van het regenseizoen.

Samen met mijn vriendin Gerry, die ook verloskundige is, gaven we hier al vaker training aan traditionele vroedvrouwen, nu gezondheidsvoorlichters genoemd. In landen waar de medische hulpverlening tekort schiet door gebrek aan alles, zijn het vaak deze vrouwen geweest die de barende bijstonden bij de bevalling. Inmiddels zien we dat er meer gekwalificeerde gezondheidsmedewerkers op de posten zijn en neemt de traditionele vroedvrouw de rol van doula op zich. Zij heeft een informerende en adviserende rol voor de vrouwen in haar dorpje. Deze vrouwen zijn vaak ongeletterd. Bij de training maken we dan ook gebruik van een plaatjesboek, gemaakt door Gerry en gedrukt door Kraamcentrum DAT. Inhoud van de les : herkennen van signalen die duiden op een hoge bloeddruk, het belang van zwangerschapscontroles en bevallen in de post, en family planning. Vergeet niet dat zelfs de post vaak 2 uur rijden van het ziekenhuis is.

Tijdens de zwangerschapscontroles, die op 1 dag in de week plaatsvinden, is er voorlichting door het tonen van de goede voedingsmiddelen en door liedjes, die hen informeren wanneer ze zeker naar de post moeten komen. Centering Pregnancy op zijn Afrikaans! Op deze wijze hebben we 120 'doula's' getraind op 6 gezondheidsposten. Verder hebben we in 2 ziekenhuizen (in Makeni en Yele) verloskundige vaardigheden, o.a. reanimatie van de pasgeborene, geoefend. Door deze vaardigheden goed te beheersen, leveren de cursisten een waardevolle bijdrage aan de gezondheid van moeder en baby.

Ook bezochten we een weeshuis voor ebola wezen. Mocht je iets willen betekenen voor hen, kijk dan op https://smarter-hospital.nl/kinder-opvang/, er is nog behoefte aan sponsorouders.

We kijken terug op 5 vruchtbare weken, met veel ervaringen, verhalen, altijd vochtige kleding en blije vrouwen die van de training hebben genoten.

Petry Verhees