Nieuws

Coronavirus update

Op dit moment heerst er, zoals jullie wellicht wel weten, over de hele wereld een pandemie. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd dezelfde infectieziekte hebben. Het gaat om het coronavirus, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Om ervoor te zorgen dat de verspreiding van dit virus gecontroleerd verloopt en we elkaar zo veel mogelijk kunnen beschermen, wordt de zorg voor de komende tijd beperkt tot dat wat noodzakelijk is.

In dit bericht informeren wij jullie over een aantal belangrijke zaken.

Wij begrijpen dat deze situatie veel vragen oproept. Zeker wanneer je zwanger bent. Voor het meest actuele antwoord op jouw vragen over het virus verwijzen wij je naar de site van het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus

Voor jullie en onze gezondheid en veiligheid wijzen wij jou op een paar belangrijke zaken:

Heb je één of meerdere symptomen van COVID-19? Koorts, hoesten, benauwdheid of keelpijn? Bel dan eerst naar je verloskundige en kom NIET naar de praktijk!

Aanpassing van onze praktijkorganisatie tijdens de grieppandemie

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een infectie met COVID-19 bij zwangere vrouwen anders verloopt dan bij niet-zwangere personen. Wel is het belangrijk om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom hebben wij kritisch gekeken naar de manier waarop onze zorg is ingericht. Dit betekent een aantal aanpassingen, zodat alle echt nodige zorg door blijft gaan met zo min mogelijke kans op verspreiding.

Alle verloskundigenpraktijken in Nederland leven deze afspraken na. Deze afspraken gelden tot de regering aangeeft dat we de maatregelen mogen aanpassen. Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd hierom je e-mail, onze website en onze Facebookpagina in de gaten, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Spreekuren

 • Op advies van het RIVM wordt de tijd tussen de controles langer, tenzij je problemen ervaart met je zwangerschap. Dan kom je uiteraard vaker op controle. 
 • Intakegesprekken (de eerste controle) zullen telefonisch plaatsvinden. De echo die we daarvoor maken, plannen we rondom de datum van jouw intake. Daarvoor kom je alleen naar de praktijk. Je kunt via je eigen smartphone natuurlijk wel je partner laten meekijken, bijvoorbeeld via Facetime. 
 • Voor alle controles geldt dat je alleen – dus zonder je partner en zonder eventuele andere kinderen – naar de praktijk komt. Het controle-schema is zodanig aangepast dat alleen de echt noodzakelijke controles plaatsvinden. Deze controles worden zo kort mogelijk gehouden. Een aantal contactmomenten zullen, op afspraak, telefonisch verlopen. 
 • Het aantal echo’s wordt beperkt tot dat wat echt noodzakelijk is. Voor alle echo’s - ook de 20-weken echo – kom je alleen naar de praktijk. Je partner kun je via je smartphone laten meekijken, bijvoorbeeld via Facetime.
 • Om zo min mogelijk mensen tegelijk in de wachtkamer te hebben, vragen wij je op tijd te komen. Wij doen ons uiterste best om afspraken niet te laten uitlopen, zodat je zo min mogelijk tijd doorbrengt in de wachtruimte. Vermijd contact met anderen in de wachtkamer door zoveel mogelijk afstand te houden. In de wachtruimte en spreekkamers ligt op dit moment geen speelgoed, omdat kinderen niet meekomen.
 • De Centering Pregnancy-bijeenkomsten zijn voorlopig geannuleerd.
 • Spiralen worden in overleg weer geplaatst, indien er een goede reden is.
 • Wanneer je klachten hebt die kunnen wijzen op corona, willen we je nogmaals vragen om niet naar de praktijk te komen, maar telefonisch contact op te nemen.

Bevallen

Je kunt nog steeds zelf kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Wil je de plaats van de bevalling opnieuw met ons bespreken – bijvoorbeeld met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel – dan doen wij dat graag. Bij de bevalling mag voorlopig maar één begeleider (zoals je partner) aanwezig zijn. Dit geldt zowel voor de thuisbevalling als voor de bevalling in het Bravis Moeder & Kind Centrum. Er mogen ook geen anderen op de gang of ergens anders in het gebouw aanwezig zijn. Ook kraamvisite na de bevalling is niet gewenst. Moet je langer in het Bravis Moeder & Kind Centrum blijven, informeer dan ter plekke naar de dan geldende regels.

Kraamvisites door je verloskundige

 • Kraamvisites gaan we zoveel mogelijk telefonisch of via videobellen doen, zolang de situatie dat toelaat. Je verloskundige komt na de bevalling nog maar één keer langs, meestal rond dag 4. Dit gaat uiteraard in overleg met jou. Bij medisch noodzaak komen we natuurlijk vaker.
 • Zorg er tijdens onze kraamvisite voor dat er geen andere visite in huis is. 
 • Heb jij of een van je huisgenoten klachten die op corona kunnen wijzen? Bel ons dan even. 

Waarborgen van de zorg

Wij hopen met bovenstaande maatregelen de verspreiding zoveel mogelijk te beperken. Wanneer een groot deel van de totale bevolking ziek is, kan ook onze verloskundigenpraktijk hierdoor getroffen worden. Mochten wij door corona de zorg voor de praktijk niet kunnen uitvoeren – bijvoorbeeld omdat al onze verloskundigen op hetzelfde moment ziek zijn - dan kunnen wij terugvallen op omliggende praktijken, huisartsen en ziekenhuizen. We hebben met de omliggende verloskundigenpraktijken een continuïteitsplan gemaakt, zodat we de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord kunnen blijven geven.

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven jullie de komende tijd zo goed mogelijk van zorg én informatie voorzien.

Vriendelijke groet en een goede gezondheid gewenst, namens alle verloskundigen en assistentes van Centrum voor Verloskunde ROOS.