Met het vliegtuig tijdens je zwangerschap

Een veelgehoorde vraag van zwangere vrouwen is: mag ik nog vliegen nu ik zwanger ben? Veel stellen willen graag nog één keer met zijn tweetjes op vakantie. We zetten graag alle feiten over vliegen tijdens de zwangerschap voor je op een rij. 

Zwanger en vliegen: tot 36 weken

De meeste luchtvaartmaatschappijen nemen na de 36ste week geen zwangere vrouwen meer mee, omdat je dan een bevalling in de lucht riskeert en de medewerkers van luchtvaartmaatschappijen daar uiteraard niet voor zijn opgeleid. Het is handig om een zwangerschapsverklaring te vragen bij je verloskundige waarin staat wanneer je bent uitgerekend. Luchtvaartmaatschappijen mogen je namelijk weigeren, wanneer ze vermoeden dat je al verder bent dan 36 weken. 

Zwangerschapsverklaring

Een zwangerschapsverklaring heb je sowieso nodig wanneer je gaat vliegen en je meer dan 28 weken zwanger bent. Ook verlangen veel luchtvaartmaatschappijen een verklaring van je arts of verloskundige waarin staat dat je nog ‘fit to fly’ bent. Die verklaring mag niet meer dan vijf dagen oud zijn. Sommige maatschappijen willen daarnaast dat je een vrijwaringsverklaring ondertekent voordat je aan boord gaat. Daarin staat dat je de luchtvaartmaatschappij niet verantwoordelijk zult stellen voor eventuele complicaties aan boord. 

Veilig vliegen tijdens zwangerschap

Vliegen tijdens de zwangerschap kan geen kwaad voor jou of je baby. De lagere luchtdruk, die er bijvoorbeeld voor zorgt dat je trommelvliezen pijn kunnen aan doen, heeft geen invloed op je vruchtvliezen omdat die niet in contact staan met de buitenlucht. Wel is het fijn om een stoel bij het gangpad te kiezen, omdat je vaker moet plassen tijdens je zwangerschap. Ook extra beenruimte is prettig. Daarnaast is het goed om regelmatig even te bewegen, omdat het risico op trombose tijdens de zwangerschap wat hoger is. Over veiligheidspoortjes op vliegvelden hoef je je geen zorgen te maken, die werken niet met röntgenstraling. Wel is het verstandig om de bodyscan te vermijden. 

Vakantie tijdens zwangerschap

De beste tijd om tijdens je zwangerschap op vakantie te gaan, is het tweede trimester. Je hebt de eerste kwaaltjes, zoals ochtendmisselijkheid, dan meestal achter de rug en je bent nog wel goed mobiel. Ook is de kans op een bevalling in de lucht dan minimaal. 

Verklaring van je verloskundige

Wil je lekker op vakantie tijdens je zwangerschap en voel je je fit? Gewoon lekker gaan! Je verloskundige van Centrum voor Verloskunde ROOS kan je helpen door een zwangerschapsverklaring voor je op te stellen. Neem gerust contact met ons op wanneer je vragen hebt. 

Route naar Centrum voor Verloskunde ROOS

Wil je met eigen vervoer naar Centrum van Verloskunde ROOS in Roosendaal? Raadpleeg dan snel en gemakkelijk de routeplanner. Komen jullie met het openbaar vervoer, neem dan bij het NS-station Roosendaal buslijn 1. Bij busstation De Roselaar in het centrum van Roosendaal kun je ook op deze buslijn stappen. Centrum voor Verloskunde ROOS bevindt zich in het Poortgebouw (links naast de ingang van het Bravis Ziekenhuis). Voor actuele reisinformatie kijk je op www.9292.nl.