Controles

In de eerste week na je bevalling komen de verloskundigen van Centrum voor Verloskunde ROOS verschillende keren bij jou thuis om controles uit te voeren. Dit geldt ook wanneer je tijdens de zwangerschap onder controle van de gynaecoloog was. We controleren jou en je kindje en we begeleiden je bij het geven van borstvoeding of kunstvoeding. Ook geven we je andere tips en adviezen. De kraamverzorgende is jouw directe steun en toeverlaat: hij of zij kan jou en je partner met veel zaken helpen.

Nacontrole

Zo’n zes weken na de bevalling kom je op nacontrole bij de verloskundigen van Centrum voor Verloskunde ROOS. Bij voorkeur vindt deze nacontrole plaats bij de verloskundige die jouw bevalling heeft gedaan. Ben je bevallen bij de gynaecoloog, dan maak je in de meeste gevallen een afspraak bij de gynaecoloog. Soms kom je dan toch bij onze verloskundigen op nacontrole. Bij de nacontrole wordt onderzocht hoe je bent hersteld na de bevalling en worden eventuele hechtingen gecontroleerd. Uiteraard kun je tijdens de nacontrole vragen stellen over de bevalling en het kraambed. Je maakt zelf een afspraak voor de nacontrole: neem na twee tot drie weken na je bevalling contact met ons op en wij plannen een afspraak in. Je kindje mag je natuurlijk meenemen! Tijdens de nacontrole bespreken we bovendien de mogelijkheden van anticonceptie. Indien gewenst kan tijdens de nacontrole een afspraak gemaakt worden voor het plaatsen van een spiraal.

Ontzwangeren

Ontzwangeren kost tijd. Je lichaam kan anders aanvoelen na de bevalling – voornamelijk in het bekkengebied. Daarnaast kun je na de bevalling last hebben van bloedverlies, hechtingen, kraamtranen, naweeën, spierpijn en zweten. Deze klachten kunnen een tijdje na de bevalling aanhouden, maar over het algemeen verdwijnen ze vanzelf. Vanaf twee weken na de bevalling kun je weer opnieuw zwanger raken – dit kan ook wanneer je borstvoeding geeft. Wil je na de geboorte weer vrijen, denk dan aan anticonceptie. Mocht het vrijen na de geboorte nog lange tijd gevoelig of pijnlijk zijn, neem dan contact op met ons of met je huisarts.

Depressieve klachten

In sommige gevallen kun je na de bevalling neerslachtig zijn. Iedere ouder zal momenten hebben dat de roze wolk even niet zo roze is. Door de gebroken nachten ben je vaak moe, ben je sneller geïrriteerd en lijkt het alsof je aan niets meer toekomt. Dit is normaal. Het zal even tijd kosten om te schakelen, zeker wanneer je bent bevallen van je eerste kindje en alles nog als nieuw aanvoelt. Als je merkt dat de depressieve klachten heftig zijn en niet afnemen, maak dan een afspraak bij je huisarts.

Handige websites

Waarom kiezen voor Centrum voor Verloskunde ROOS?

 • Deskundige verloskundigen met jarenlange ervaring
 • Persoonlijke benadering
 • Laagdrempelig contact
 • Gespecialiseerd in badbevallingen thuis en in het ziekenhuis
 • Nauwe samenwerking verloskundigen en gynaecologen
 • Thuisbevallingen en poliklinische bevallingen
 • Bij klachten of vragen 24/7 bereikbaar
 • Echo’s vinden plaats in eigen centrum in Roosendaal
 • Anticonceptie- en avondspreekuur
 • Plaatsen en verwijderen spiralen
 • Unieke groepsspreekuren met CenteringPregnancy
 • Opgenomen in Kwaliteitsregister Verloskundigen

Hier kunnen jullie ons vinden


Boerhaavelaan 25
4708 AE Roosendaal
T. (0165) 55 56 76
F. (0165) 39 67 63
M. info@verloskundigenroosendaal.nl