Thuisbevalling

Wanneer je zwangerschap normaal verloopt en er geen aanwijzingen zijn voor complicaties tijdens de bevalling, dan kun je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Je kunt er voor kiezen om thuis te bevallen in je eigen vertrouwde omgeving.

Verloskundige en kraamverzorgende

Beval je thuis, dan krijg je begeleiding van onze verloskundige én de kraamverzorgende van de door jou gekozen kraamzorgorganisatie. De verloskundige en kraamverzorgster zijn te gast bij jou en je partner: jullie bepalen hoe jullie de bevalling het liefst zien gebeuren. Hierbij mag je zelf bepalen welke familieleden er aanwezig zijn. Na de bevalling onderzoekt en weegt onze verloskundige de baby. De kraamverzorgster neemt een groot aantal praktische zaken voor zijn of haar rekening: zij kleedt het kindje aan, helpt bij de voeding, geeft instructies voor de nacht en zorgt dat alles na de bevalling weer opgeruimd is.

Nodige materialen voorhanden

De verloskundige heeft de beschikking over divers eerste hulp materialen voor jou en je kindje: al het materiaal dat in het ziekenhuis aanwezig is voor een normale bevalling, heeft de verloskundige ook bij zich. Ook beschikken de verloskundigen over de kennis en kunde om te handelen in spoedsituaties, zoals hechten en het toedienen van medicatie en zuurstof. De verloskundige heeft in de meeste gevallen een baarkruk bij zich. Bovendien kun je thuis ook in een bevalbad bevallen. Als je dit wenst, kan ze ook zorgen voor een bevalbad. Wil je op de baarkruk of in bad bevallen, bespreek dit dan op het spreekuur met je verloskundige.

Voordelen thuisbevalling

Er zijn verschillende voordelen om thuis te bevallen. Zo kun je in je eigen omgeving het beste ontspannen: dit vergroot de kans dat je vlotter bevalt. Je ligt in je eigen bed en je kunt gemakkelijk eventjes in bad of onder de douche om te ontspannen. Bovendien hoef je tijdens de start van de bevalling niet overhaast in de auto om naar het ziekenhuis te rijden. Dit zorgt voor een hoop minder stress: dit komt de bevalling alleen maar ten goede. Bovendien heb jij de regie over de bevalling en de periode na de bevalling: de verloskundige en kraamverzorgster zijn ‘op visite’. Bovendien kunnen jij en je partner bepalen wie er bij de bevalling aanwezig mogen zijn en wie het kindje, zodra het is geboren, mogen bewonderen.

Hier kunnen jullie ons vinden


Boerhaavelaan 25
4708 AE Roosendaal
T. (0165) 55 56 76
F. (0165) 39 67 63
M. info@verloskundigenroosendaal.nl