Baringshoudingen

Het is verstandig om tijdens je zwangerschap na te denken over de manier waarop je wilt bevallen. In veel gevallen kiezen vrouwen voor een rugligging (liggend op bed), maar dit is niet de enige en ook niet altijd de beste manier om vlot te bevallen. Tijdens het persen kun je verschillende houdingen aannemen en vaak is het aan te raden om regelmatig te wisselen van houding, bijvoorbeeld wanneer de persdrang verandert.

Hieronder zetten we enkele baringshoudingen voor je op een rij. Wil je meer informatie over baringshoudingen, bekijk dan de folder van de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV).

Liggend op je rug

Lig je op je rug, dan is het mogelijk om tijdens het persen je benen naar je toe te trekken.Tussen de persweeën door kun je je benen op bed zetten om de spieren even te ontspannen. Deze liggende houding is prima als je een snelle geboorte hebt. Wanneer je last hebt van rugweeën of rugklachten, dan kan deze houding juist minder prettig zijn. Dit geldt ook voor het optillen van de benen. De verloskundige van Centrum voor Verloskunde ROOS kan je meer informatie geven over deze baringshouding.

Zittend op de baarkruk

Het is mogelijk te bevallen met een baarkruk (ook wel verticaal bevallen genoemd). Wil je vooraf de baarkruk zien of proberen, dan kun je hier naar vragen tijdens je spreekuur bij Centrum voor Verloskunde ROOS. Beval je op de baarkruk, dan werkt de zwaartekracht mee. Deze houding wordt veelal geadviseerd als je bekkenklachten hebt. Bovendien worden het stuitje en de onderrug ook minder belast. Sta je op het punt te bevallen, dan zal de dienstdoende verloskundige altijd een baarkruk meenemen. Geef dit van te voren wel altijd aan!

Liggend op je zij

Tijdens het persen til je je bovenste been op. Tussen de weeën door kun je je been eventueel op de hand van je partner of op enkele kussens laten rusten. Als je rugweeën hebt of als de baby geholpen moet worden om een goede spildraai te maken, kan deze houding geadviseerd worden. Het nadeel is wel dat dit een vermoeiende houding is.

Halfzittend

Je zit met je rug wat achterover geleund, gesteund door een ruggensteun of door je partner. Let erop dat niet een te zacht kussen gebruikt want die kan tijdens het persen wegzakken en dat bevordert de bevalling niet. Het voordeel is dat je je hoofd niet hoeft op te tillen en je benen op bed kunnen rusten. Bij rugweeën kan dit echter een lastige houding zijn.

Op handen en knieën

Hierbij wordt de druk op de anus en stuitje aanzienlijk minder. Veelal wordt deze houding gebruikt tijdens de ontsluitingsweeën. Bovendien kan deze houding ook geadviseerd worden als we merken dat de baby de spildraai anders moet maken.

Staand of gehurkt

Je hangt hierbij rond de nek van je partner. Je kunt hierbij ook voorover leunen op een kast die wat hoger staat. Als de baby geboren wordt kun je het beste hurken, zodat je kindje het baringskanaal kan volgen. Op deze manier kun je de geboorte goed bekijken en kun je je kindje vaak zelf aanpakken.

Hier kunnen jullie ons vinden


Boerhaavelaan 25
4708 AE Roosendaal
T. (0165) 55 56 76
F. (0165) 39 67 63
M. info@verloskundigenroosendaal.nl